KJEMPER MOT UTLEVERING: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (i fokus) ankommer rettslokalene i London. Foran baner islendingen og Wikileaks-sjefen Kristinn Hrafnsson vei gjennom pressekorposet. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/Scanpix
KJEMPER MOT UTLEVERING: Wikileaks-grunnlegger Julian Assange (i fokus) ankommer rettslokalene i London. Foran baner islendingen og Wikileaks-sjefen Kristinn Hrafnsson vei gjennom pressekorposet. Foto: Reuters/Suzanne Plunkett/ScanpixVis mer

- Ingen tror Julian er en voldtektsmann

Det sier vennen Vaughan Smith, mens Assange ikke ville si noe til pressen før han gikk inn i rettslokalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Julian Assange ankom rettslokalene i London rundt klokka 10.15 norsk tid. Da han først kom seg ut av bilen - omringet av pressefolk - ble han overfalt av blitzregnet til fotografene.

Wikileaks-grunnleggeren starter i dag runde to i kampen mot utlevering til Sverige, der de vil avhøre ham i forbindelse anklager om voldtekt og seksuelle overgrep.

- Ingen tror han er en voldtektsmann Han ville ikke gi kommentarer til pressefolkene og gikk målbevisst mot rettslokalene. Han vinket litt til de frammøtte støttespillerne før han gikk inn og gjennom sikkerhetskontrollen.

- Vi tror vi vil vinne fram. Vi håper ihvertfall det. Ingen i dette landet tror Assange er en voldtektsmann, sier Vaughan Smith til Dagbladet.

Han er en nær venn av Assange, og fungerer også som Wikileaks-grunnleggerens «fangevokter». Smith eier nemlig villaen Assange har bodd i mens han har vært under husarrest.

- Ny forsvarsstrategi I første rettsrunde i februar hevdet forsvarsteamet hans at Assange ikke ville få rettferdig behandling i en eventuell rettssak og hevdet i tillegg at svenskene planla å utlevere han til USA og Guantanamo på Cuba.

Retten så i februar ikke grunnlag for forsvarernes argumenter, og beordet han utlevert til Sverige. Men Assange anket saken, og dermed er det duket for en ny runde i London i dag.

I forkant av denne rettsrunden har Assange byttet ut forsvarsteamet - angivelig fordi de ønsker å ta en litt mildere tilnærming. Det forrige forsvarstemaet, som besto av blant annet kjendisadvokaten Mark Stephens, ble av mange sett på som altfor agressiv.

Den anerkjente menneskerettsadvokaten Gareth Pierce har erstattet Stephens.

Dagbladet kommer med mer fra ankebehandlingen i London utover dagen.