Ingen tror på moderasjon

Ingen tror lønnsoppgjøret ender i nærheten av moderasjonen finansministeren og statsbudsjettet legger opp til. De fleste anslag er på rundt 5 prosent - mot statsbudsjettets 3,5.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Mens finansminister Gudmund Restad maner partene i lønnsoppgjøret til å utvise ansvar og moderasjon, må han innse at analytikerenes anslag ligger langt over det han mener norsk økonomi tåler - uten å måtte gripe inn med tiltak.

Norges Bank og DnB venter lønnsøkning på 5 prosent, Kreditkassen 4,8 prosent, mens Handelsbanken ligger høyest på 5,5. I desember forventet Statistisk Sentralbyrå en lønnsøkning i 1998 på 4,3 prosent, men vil i dag legge fram nye prognoser.

Tross sterke protester fra organisasjonene, har Restad lenge truet med innstramminger i budsjettet hvis lønnsoppgjøret ender med en økning på mye mer enn statsbudsjettets 3,5 prosent.

Restads store problem er at regjeringen er bundet opp til så store utgiftsøkninger at det nærmest skal politisk heksekunst til for å få til så store kutt at det monner.

Dermed står Restad overfor valget mellom å øke skatter og avgifter eller å sette opp renta. En renteøkning vil gi sterke reaksjoner fra lønnstakerorganisasjonene og vil slå ut i økte lønnskrav. Likevel tror mange analytikere at Restad før eller seinere vil bli tvunget til å sette opp renta med ett til to prosentpoeng og dermed styrke krona overfor andre valutaer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer