SMÅDRIFTSFORDELER: Regjeringen har bare fokusert på stordriftsfordeler og ikke på stordriftsulempene og smådriftsfordelene. Men ingen tror vel lykken er å tilbringe sine siste år på Norges største sykehjem, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Her har han tent bål og koser seg med kaffe i romjula. Foto: Jacques Hvistendahl
SMÅDRIFTSFORDELER: Regjeringen har bare fokusert på stordriftsfordeler og ikke på stordriftsulempene og smådriftsfordelene. Men ingen tror vel lykken er å tilbringe sine siste år på Norges største sykehjem, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Her har han tent bål og koser seg med kaffe i romjula. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Ingen tror vel lykken er å tilbringe sine siste år på Norges største sykehjem

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tror regjeringens store kommunereform blir en flopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Noen færre kommuner blir det nok, men den store, gjennomgripende kommunereformen med et tall ned mot 100 kommuner, skjer ikke, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Ett av regjeringens store prosjekter er en kommunereform med færre og mer robuste kommuner. Fylkesmennene har vært engasjert som pådrivere for «naboprat» mellom kommuner for å fremme sammenslåing. Før jul hadde ni kommuner gjort vedtak om sammenslåing, ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Nå har regjeringen sendt utkast til nytt inntektssystem på høring. Regjeringens endelige forslag vil komme i forbindelse med kommuneproposisjonen til høsten.

«Kommunene skal altså skremmes til å slå seg sammen.» Trygve Slagsvold Vedum

Det skilles mellom frivillige og ufrivillige små kommuner. De som frivillig fortsetter som liten kommune med såkalte «smådriftsulemper», vil få mindre i basistilskudd fra staten. Dette forslaget betyr, ifølge Slagsvold Vedum, at regjeringen har blitt desperat. Han kaller de nye inndelingene «snodige skrivebordsdefinisjoner».

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn