Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen trygge plasser i Senterparti-ledelsen

Hele sentralstyret stiller sine plasser til disposisjon.

INGEN SITTER TRYGT: Hele sentralstyret i Senterpartiet skal byttes ut. Det besluttet sentralstyret i dag. Her er dagens partiledelse, 
Ola Borten Moe, Liv Signe Navarsete og Trygve Slagsvold.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
INGEN SITTER TRYGT: Hele sentralstyret i Senterpartiet skal byttes ut. Det besluttet sentralstyret i dag. Her er dagens partiledelse, Ola Borten Moe, Liv Signe Navarsete og Trygve Slagsvold. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble vedtatt under dagens skjebnemøte i partiets sentralstyre i dag ettermiddag.

Etter at partileder Liv Signe Navarsete lørdag varslet sin avgang har diskusjonen gått knallhardt for seg internt i Senterpartiet om hvem som sammen med henne må ta ansvar for krisa og stille sine plasser til disposisjon.

Alle plasser åpne - Et enstemmig sentralstyre har stilt seg bak rådet jeg ga om å kalle inn til et ekstraordinært landsmøte i april. Sentralstyret ønsker å sette partiet i stand til å velge en ny ledelse gjennom en grundig, åpen og demokratisk prosess på fritt grunnlag. Derfor har hele sentralstyret stilt sine plasser til disposisjon, sa avtroppende partileder Liv Signe Navarsete da hun møtte pressen etter møtet.

Det blir altså ekstraordinært landsmøte 7.april. Da skal 300 delegater velge en helt ny ledelse og et nytt sentraltstyre.

- Jeg er glad for at et samlet sentralstyre har fulgt det rådet jeg kom med på lørdag, sa Navarsete.

Vil ikke kommentere Gang på gang ble hun spurt om både Marit Arnstad og Ola Borten Moes rolle videre i partiet. Men hun nekter å gi noen kommentarer som kan gi inntrykk av hva hun vil råde partiet til.

- Jeg kortslutter ikke en prosess jeg selv har initiert med å si noe om det nå, lød svaret.

Men på spørsmål om en det kan bli ro i partiet dersom Borten Moe fortsetter, svarte hun:

- Nå skal vi ha en åpen og grundig prosess i partiet.  Det er viktig at valgkomiteen kan sette sammen en ledertrio som kan skape den roen jeg tror hele partiet skriker etter.

Hun la til at ansvaret nå hviler på partiet som helhet, og at resten av partiet måtte ta det samme ansvaret som hun tok lørdag ved å stille sin plass til disposisjon.

Rådet hun ga partiet var imidlertid å skifte ut flere enn bare henne:

- Landsmøtet må stå fritt til å velge det lederskapet de mener er best, gjennom valg både av leder og nestleder. Dette rådet vil jeg legge fram på et sentralstyremøte jeg kaller inn til på tirsdag, sa Navarsete i helga.

Trosset Navarsete - igjen Navarsetes råd til sentralstyret da hun gikk av, var nettopp at hele partiledelsen stiller sine plasser til disposisjon - det vil si at  de i ledertrioen som ønsker å fortsette, må gjenvelges av partiet på det ekstraordinære landsmøtet i april.

1. nestleder Ola Borten Moe sa likevel helt fram til i dag tidlig at han ikke vil stille plassen sin til disposijon, til tross for at Liv Signe Navarsete lørdag sa at hennes råd var et hele ledelsen gjorde nettopp det. I dag morgens var tonen en annen:

- Valgkomiteens mandat bør bli å komme med innstilling på hele sentralstyret, meg inkludert. Jeg skal med andre ord på valg, og må velges om jeg skal fortsette, sa Borten Moe til Adresseavisen da.

Ola Borten Moe gjorde det imidlertid krystallklart at han ønsker å fortsette som nestleder. Det er det ikke sikkert han får lov til. Borten Moe, som etter langvarig konflikt med Navarsete og deler av eget parti, anses ikke lenger som den opplagte arveprinsen han tidligere var. Av fylkeslagene i partiet er det bare Troms som gir Borten Moe uforbeholden støtte.

Advarer partiet Borten Moe er nå så kontroversiell internt i partiet at han blir betraktet som helt ute av dansen som ny partileder. Men fortsatt mener mange at han bør få mulighet til å fortsette som nestleder. Blant annet har hans støttespillere startet en underskriftskampanje for ham.

- Nå forventer jeg at hele partiet tar ansvar, sa Navarsete.

- Jeg gleder meg jo ikke til å trekke meg. Men det er mitt bidrag til å skape ro. Nå forventer jeg at resten av partiet bidrar.

Her er de heteste navnene til å overta som nestledere.

Valgkomiteen som skal plukket ut kandidater til den nye Sp-ledelsen, settes formelt ned av landsstyret. Imidlertid får ikke alle fylkene plass i valgkomiteen -  i Senterpartiet rullerer fylkene på plassene i komiteen.

Til det ekstraordinære landsmøtet, som etter det Dagbladet erfarer skal avholdes som ett dagsmøte mandag 7. april, vil det settes ned en valgkomité bestående av representanter fra fylkene Østfold, Oppland, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag, Troms og Senterungdommen.

Hvert fylke skal komme med to forslag - en mann og en kvinne.