- Ingen tvil hva Ingrid selv hadde ønsket

Trøndelag Ap fortsetter med nedtonet valgkamp fram til Ingrid Aune er begravet. Enkelte steder i fylket blir det i helga ingen valgkamp i det hele tatt.

GIKK BORT: Ingrid Aune døde i et båtulykke natt til torsdag sammen med kjæresten Eivind Olav Evensen.
Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
GIKK BORT: Ingrid Aune døde i et båtulykke natt til torsdag sammen med kjæresten Eivind Olav Evensen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpixVis mer

MALVIK/OSLO (Dagbladet): - Det er ingen tvil hva Ingrid selv hadde ønsket.

Per Olav Hopsø, leder i Trøndelag Ap, sier sorgen ligger tungt over fylkeslaget etter ordfører Ingrid Aunes (33) bortgang i går.

- Ingrid hadde villet at vi skulle drive valgkamp som vanlig. Sånn var hun, fortsetter Hopsø.

Likevel blir det ikke slik. Hopsø forteller Dagbladet at valgkampen forblir svært nedtonet fram til Aune er begravet. Dato for begravelse er fortsatt ikke satt.

- Vi tar en vurdering på mandag om hvordan vi skal legge opp ting fram mot begravelsen og videre. Akkurat nå er det Ingrids og Eivind Olavs familie og venner vi tenker på, sier Hopsø.

Malvik-ordfører Ingrid Aune omkom i en båtulykke i Namsos sammen med kjæresten Eivind Olav Evensen (43). Evensen, som var kommunepsykolog i Namsos, ble erklært død ved ankomst til sykehuset, mens politiet torsdag ettermiddag opplyste at også Aune var død.

KONDOLANSEPROTOKOLL: I dag ble det lagt fram kondolanseprotokoll på rådhuset i Hommelvik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KONDOLANSEPROTOKOLL: I dag ble det lagt fram kondolanseprotokoll på rådhuset i Hommelvik. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Svært redusert valgkamp

Fredag morgen var det en markering ved rådhuset i Malvik etter ulykken hvor ansatte, politikere og pårørende etter den avdøde Ap-ordføreren var samlet.

I kveld skal Malvik Arbeiderparti ha sin markering til minne om Aune. Trøndelag Ap har ikke planlagt noen egen markering utover dette, men valgkampen er forblir «nedtonet» i hele fylket inntil videre og helt innstilt enkelte steder.

- Det betyr at noen lokallag ikke gjennomfører stands i helga, mens andre velger en avdempet stand hvor de som sitter med spørsmål, eller ønsker å gi sine kondolanser, kan møte noen fra partiet. Ordinær valgkamp i vanlig forstand er det ikke snakk om nå, sier Hopsø.

I SORG: Ingrid Aune, som tragisk døde i en båtulykke natt til torsdag, hylles nå av partikolleger. Francis Chagula hyller nå den tidligere ordføreren i Malvik kommune. Reporter: Jørgen Gilbrant, Foto: Hans Arne Vedlog, Redigering: Nicolai Delebekk Vis mer

- Så det blir ikke delt ut roser og Trøndelag Ap kommer ikke til å ønske å ta så mye plass i bybildet i helga?

- Det stemmer, svarer han.

- Valgkamp i Ingrids ånd

Ap-leder Jonas Gahr Støre fortalte Dagbladet i går at valgkampen 2019 må bli en valgkamp i Ingrid Aunes ånd. Han gjentok dette budskapet i sin tale til AUF på Utøya i dag.

- Vi skal ha engasjement, vi skal fortsatt strides. Det ville Ingrid. Og valgkampen 2019 skal bli en valgkamp i Ingrids ånd, sa Støre.

Hopsø understreker at denne nedtonede valgkampen også handler om agitasjon og konfliktsnivå. Trøndelag Ap ønsker ikke å krangle med andre om politikk i tida som kommer.

- Åpenbar statsrådskandidat

Et samlet Ap var i går i sorg over Aunes bortgang. Hun hadde hatt en rekke verv i AUF og Ap, og jobbet tett på politisk ledelse i Forsvars- og Utenriksdepartementet. Av mange ble hun regnet som en av partiets største stjerneskudd.

I 2015 flyttet hun hjem og gikk til lokalpolitikken. Med et valgresultat på over 40 prosent ble 29 år gamle Ingrid Aune Malviks yngste ordfører noensinne. Hun sto til gjenvalg som ordfører.

Malvik kommune har fortalt Dagbladet at de kommer til å behøve bistand fra Valgdirektoratet for å vite hvordan man håndterer situasjonen.

- Ingrid ville vært en åpenbar statsrådskandidat i 2021. «The sky's the limit» er den beste måten å beskrive potensialet hun hadde, sier Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

- Lykkelig til det siste

En svært preget Eskil Pedersen uttrykker var blant dem som i går ga sorgen et ansikt.

- Ingrid var en veldig god venn for meg, og for mange andre. Det er få jeg vet om som har kjent så mange mennesker som henne. Hun var alltid engasjert, alltid livsglad og tok alltid kontakt med nye mennesker for å bli kjent. Hun hadde alltid et kompliment på lur, sa Pedersen.

- Det er en slags trøst i dag å huske på at Ingrid var lykkelig helt til det siste. Hun og Eivind Olav var forelsket og hadde det veldig fint sammen. Det var helt tydelig for Ingrids mange venner, fortalte Eskil Pedersen videre.