Lederen av Venstres valgkomite:

- Ingen tvil om at dette blir tøft og krevende

Kravene om partilederens avgang blusset opp igjen etter Venstres valgnederlag. Det kommer til å bli tøffe tak, fastslår valgkomitéens leder.

HARDT VÆR: En rekke Venstre-skikkelser krever endringer i partiledelsen og flere peker direkte på Trine Skei Grande som en årsak til det dårlige valget. Selv nekter hun å gi opp. Foto: Hans Arne Vedlog
HARDT VÆR: En rekke Venstre-skikkelser krever endringer i partiledelsen og flere peker direkte på Trine Skei Grande som en årsak til det dårlige valget. Selv nekter hun å gi opp. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

- Jeg hadde lest partiet og debatten veldig dårlig om jeg ikke hadde forstått at dette kommer til å bli tøft, vanskelig og krevende. Det har lagt i kortene allerede siden før landsmøtet i vår, sier Per A. Thorbjørnsen.

KREVENDE JOBB: Per A. Thorbjørnsen leder Venstres valgkomite. Foto: NTB scanpix
KREVENDE JOBB: Per A. Thorbjørnsen leder Venstres valgkomite. Foto: NTB scanpix Vis mer

Han leder Vestres valgkomité, som torsdag hadde sitt første møte etter valget. I løpet av en måned skal alle med sentrale verv gi beskjed til valgkomiteen om de ønsker å fortsette eller ikke.

- At lederdiskusjonen i Venstre bobler til overflaten et helt år før vi har valg, slik situasjonen var rundt landsmøtet tidligere i år, er relativt nytt og uvant for oss, sier Thorbjørnsen.

Krav om avgang

De siste dagene har sentrale Venstre-topper rykket ut med krav om at Trine Skei Grande må gå av som partileder under landsmøtet på vårparten neste år.

- Det vil være det beste for alle, også for Trine, sa Drammens omstridte varaordfører Yousuf Gilani til Dagbladet i går.

- Hvis Trine tar gjenvalg i 2021, får hun ikke min stemme, istemmer Elin Seim, som er Venstres førstekandidat på Voss.

Hun mener at Venstre har tapt mange stemmer på at Grande i valget.

Oppslutningen i mandagens kommunevalg endte på 3,9 prosent. Med et tilsvarende resultat ved et stortingsvalg, ville Venstre endt med en enslig representant.

Også Unge Venstres leder Sondre Hansmark er tydelig på at det må bli et skifte på toppen:

- Det framstår ganske klart at det bør gjøres endringer i partiledelsen. De tre har sittet ganske lenge. Vi behøver nye og yngre krefter, sa han til Dagbladet dagen etter valget.

Nei, nei, nei

Trine Skei Grande har ingen planer om å gi seg uten kamp.
Allerede valgkvelden var Grande tydelig da hun fikk et direkte spørsmål fra Dagbladet om 2019-valget blir hennes siste som partileder:

- Nei, nei, nei, sa Grande kontant.

VENSTRE: Venstres leder Trine Skei Grande nekter for at dette var hennes siste valg som partileder. Vis mer

- Jeg tror jeg vet hva som skal til for at vi skal få gode resultater. Min plan er at vi skal løfte oss voldsomt inn mot stortingsvalget, sa Skei Grande dagen etter valget.

Tror det blir heftig

Thorbjørnsen sier at han ikke er så opptatt av utspill i mediene. Men han vil gjerne høre direkte fra medlemmene.

- Min jobb er å legge til rette for en åpen prosess der folk skal få si sin mening. Jeg tar gjerne imot mail fra samtlige medlemmer av Venstre. Alle skal bli sett og hørt.

Noe lokk på debatten har han likevel ingen planer om å oppfordre til:

- Venstre et åpenhetsparti. Da skulle det bare mangle at vi ikke lar debatten gå. Men jeg håper det roer seg litt framover. Så får det heller bli heftige diskusjoner når vi legger fram vår innstilling, sier valgkomiteens leder.

Vil unngå forvirring

Thorbjørnsen understreker at det ikke bare er ledertrioen, men også sentralstyret, landsstyret og vararepresentanter.

- Det er 20-25 personer i kabalen, ikke bare den ene på toppen, sier han.

Så langt har ingen av de sentrale tillitsvalgte i Venstre sagt hva de ønsker til valgkomiteens leder.

VALG: En svært skuffet Abid Raja er klokkeklar på at resultatene ikke er gode nok for Venstre. Men han ville ikke snakke om Trine Skei Grandes framtid som partileder. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Etter noen uker med intervjuer av alle aktuelle kandidater, er Thorbjørnsens ambisjon å legge fram en samlet innstilling - som formelt må leveres senest fire uker før landsmøtet.

- Alt annet enn en samlet innstilling vil være veldig forvirrende for partiet. Det er ikke noe poeng å ha en valgkomité dersom vi skulle ende opp med tre dissenser, sier valgkomiteens leder.

Må gjøre jobben

Thorbjørnsen sier at valgkomiteen ikke hadde gjort jobben sin om de ikke også hadde diskutert de tre i den øverste ledelsen.

DAGEN DERPÅ: Guri Melby (V) mener gårsdagens valgresultat viser at man må finne ut hva som ikke funker. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Dette er tre personer som har sittet i ledelsen siden 2012, to av dem har sittet enda lenger. Det kan ikke komme overraskende på noen at fornyelse av ledertrioen debatteres, men hva konklusjonen blir, gjenstår å se, har han uttalt til NTB.

Grande har vært partileder siden 2010.

Under et av valgkomiteens første innledende møter skal Thorbjørnsen ifølge Dagens Næringsliv ha uttalt følgende:

- Det enkleste ville vært om Skei Grande ga seg etter valget.

Hyggelig

Statssekretær Sveinung Rotevatn og stortingsrepresentant Guri Melby er to av dem som oftest trekkes fram i tillegg til Abid Raja som aktuelle Grande-etterfølgere.

- Det er hyggelig å bli nevnt, sier Melby.

Hun mener det er helt naturlig at partiledelsen blir et av temaene når det dårlige valgresultatet skal evalueres.

VALGNEDERLAG: Hadde valgresultatet i går vært ved et stortingsvalg, ville Venstre havna under sperregrensa. Vis mer

- Vi må evaluere alt. Også regjeringsdeltakelsen. Ikke bare om man er for eller mot å sitte i regjering, men også hvordan vi håndterer det. For det er åpenbart at vi ikke har tjent på det, sier Melby.

Rotevatn sier at han er innstilt på å gjøre en jobb for partiet også framover.

- Men jeg må snakke først med valgkomiteen om hvordan, sier han.

DAGEN DERPÅ: Trine Skei Grande møtte pressen på vei til sentralstyremøte i Venstre, etter at svakt valgresultat i lokalvalget. Vis mer