- Ingen tvil om at Norge favoriserer USA

Opposisjonen støtter Eurofighter-utspill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: «Eurofighter bryter med Norge»
Les også: Barth Eide: Døra står åpen

(Dagbladet.no): Det er ingen tvil om at Norge favoriseres USA, mener Bjørn Jacobsen (SV) i Forsvarskomiteen.

I går ble det kjent at jagerflyprodusenten Eurofighter trekker seg fra forhandlinger om salg av nye kampfly til Norge.

Også den svenske tilbyderen Gripen vurderer nå om de skal være med videre i anbudsrunden.

Avtalen har en ramme på 50-100 milliarder kroner.

Eurofighter hevder at Norge favoriserer USA og produsenten Lockheed Martin, blant annet fordi de slipper unna en gjenkjøpsavtale de andre tilbyderne må forplikte seg til.

- Den forrige regjeringen gikk på autopilot. Dette er noe vi prøver å endre på nå ved å innhente flere anbud. Rart for meg som sosialist å si det, men vi trenger reell konkurranse her, sier Jacobsen til Dagbladet.no.

Reelle anbud

- Ingen tvil om at Norge favoriserer USA

Han kjenner ikke til detaljenene i saken, men utelukker ikke at Eurofighter utspill kan være en del av en forhandlingsstrategi.

- Foreløpig har vi ikke-verifiserte påstander fra våpenindustrien. Stemmer dette, må vi selvsagt se veldig alvorlig på det.

Han håper at Eurofighter vil komme tilbake til forhandlingsbordet, slik at staten har tre tilbydere å velge mellom

- Med så mye rot og korrupsjonsanklager det har vært mot Forsvaret i det siste, må vi i denne saken være helt sikre på at det er en reell anbudsrunde ute og går.

Mangler informasjon

Per Ove Width (Frp) i Forsvarskomiteen ser også svært alvorlig på saken.

- Det betyr at vi har mistet et betydelig konkurransemoment. Sett med norske stats øye er dette en uheldig situasjon. Stiller vi oss så dårlig til slutt at vi har bare en tilbyder, har vi lagt egget. Da er det selgerens marked, sier Width til Dagbladet.no.

Han, i likhet med andre politikere Dagbladet.no har snakket med i ettermiddag, kjenner ikke til detaljene bak Eurofighters tilbaketrekning utover medieomtalen.

ÅPEN DEBATT: Bjørn Jacobsen (SV) var med i panelet da representanter fra de tre jagerflyprodusentene, Joint Strike Fighter, Eurofighter og Saab Gripen møtte forsvarspolitiske talsmenn for de norske politiske partiene til åpen debatt tidligere i år. Foto: SCANPIX
ÅPEN DEBATT: Bjørn Jacobsen (SV) var med i panelet da representanter fra de tre jagerflyprodusentene, Joint Strike Fighter, Eurofighter og Saab Gripen møtte forsvarspolitiske talsmenn for de norske politiske partiene til åpen debatt tidligere i år. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er klart at det er noe her. Man sier ikke opp en avtale til 100 milliarder kroner fordi man er litt irritert. Vi må undersøke saken og kanskje stille departementet noen spørsmål etter hvert.

Gjenkjøpsavtale

Lockheed Martin er det selskapet Norge har samarbeidet mest med. Det kan forklare noe av favoriseringstankegangen Eurofighter skisserer, tror Width.

- Norge betaler 150 millioner i 2007 og 2008 til både Gripen og Eurofighter i utviklingskostnader. Lockhead Martin får langt mer, uten at jeg husker de nøyaktige beløpene. De har vært med lenge, så totalt kan disse bidragene komme opp i en milliard over tid. Det er klart at det er en viss skjevhet her.

Gjenkjøpsavtalen står sentralt i forhandlingene. Det gir norsk industri rett til å selge inn sine varer og tjenester, tilsvarende kampflykostnaden.

Lockhead Martin har derimot en industriavtale. For å vinne anbudet må Norge utkonkurrere andre land på pris.

- Ut i fra det jeg vet har Gripen og Eurofighter oppfylt sin del av gjenkjøpsavtalen og vel så det. Det er det samme som at norsk industri risikerer å gå glipp av 50-100 milliarder kroner hvis vi velger en annen tilbyder.

Fortsatt brukbare

Leder av forsvarskomiteen, Jan Pettersen (H) mener at det på nåværende tidspunkt er vanskelig å vurdere Eurofighters påstander.

- Jeg er enig med statssekretæren her. Man kan ikke tvinge noen til å selge fly hvis de ikke vil. Men det er veldig synd at det blir færre i konkurransen.

Anbudsrunden skal etter planen avsluttes i løpet av neste år.

- Jeg vet ikke hvor mye hast det er her. F16-flyene vi har fungerer foreløpig utmerket.

Uventet

Stortingspolitiker og medlem av Forsvarskomiteen Signe Øye (AP) håper at det er mulig å komme til enighet, slik at anbudsrunden igjen inneholder tre tilbydere.

- Jeg synes ikke vi favoriserer USA. Med tanke på gjenkjøpsavtale, står jo nettopp de andre kandidatene sterkt, sier Øye til Dagbladet.no.

Hun kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelsen av at Forsvarsdepartementet trenerer kampflysaker.

- Vi hadde nylig en konferanse med paneldebatt med politikere og industrien. Der var det ingen som ga inntrykk for de tingene som kommer fram nå.

MÅ LIGGE MER TIL GRUNN: Per Ove Width (Frp) etterlyser mer opplysninger om hvorfor Eurofighter valgte å trekke seg.
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Signe Øye er uenig i Eurofighters beskrivelse av Norge favoriserer USA og Lckheed Martin.