Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen tvil om dødsrekkefølgen

Prosessfullmektig Rolf Nybakk hevdet at det ikke hersker tvil om dødsrekkefølgen i Orderud-saken, da Oslo Skifterett startet behandlingen av den betente arvestriden i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I straffesaken etter trippeldrapet på Orderud gård var politi, påtalemyndighet og forsvarsadvokater uenige om det meste.

Bare et forhold hersket det ingen tvil om, og det var i hvilken rekkefølge de tre ofrene døde. Det hevdet prosessfullmektig Rolf Nybakk da han torsdag i Oslo Skifterett holdt sitt innledningsforedrag på vegne av arvingene etter Marie Orderud. Nybakk hevdet at etterforskningen og selve straffesaken fastslo hvordan drapene ble utført.

Det eneste som aldri ble klarlagt, var hvem som var gjerningspersonene. Sakens faktum er at Kristian Orderud døde først, dernest Anne Orderud Paust, mens Marie Orderud levde i flere timer før blodtapet gjorde at hun døde, sa Nybakk.

- Det kan ikke gjelde noen spesiell Orderud-rett i denne arvesak en. Det ville være en fornærmelse mot retten i det hele tatt å antyde noe slikt, sa Nybakk.

Til tross for at Nybakk fastslo at dødsrekkefølgen var ubestridelig, brukte han store deler av sitt innledningsforedrag til å gjengi i detalj de grufulle trippeldrapene i kårboligen i pinsen 1999. Grunnen til denne detaljerte gjennomgangen er at motparten, som er Kristian Orderuds arvinger, hevder at dødsrekkefølgen ikke kan fastslås med den grad av sikkerhet som loven krever.

Mer avgjørende for utfallet av arvestriden blir trolig påstanden om at saksøkerne vil bruke arven for å gi gården tilbake til Per Orderud når han er ferdig med soningen.

Per Orderud var både odelsgutt og hovedarving til Orderud gård, men ble fradømt arveretten da han ble dømt for medvirkning til overlagt drap på sine foreldre og sin søster.

NTB

INGEN TVIL: Prosessfullmektigen i arvesaken mener det ikke er tvil om dødsrekkefølgen. Spørsmålet er sentralt i oppgjøret om arven etter Marie og Kristian Orderud.