Ingen tvil

Det er ingen tvil om hvem folk oppfatter som sjefen i Arbeiderpartiet. Halvparten av de spurte i en dagsfersk meningsmåling svarer Jens Stoltenberg. Bare en av fire svarer partileder Thorbjørn Jagland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser meningsmålingen som MMI utførte for Dagbladet i går. 702 personer ble spurt.

Selv om Jagland og Stoltenberg insisterer på at de deler på oppgavene, og at ingen er sjefen, mener folk det er statsministerkandidaten Jens - ikke partileder Thorbjørn - som nå sitter i førersetet.

Sitter utrygt

Ap-velgere skiller seg heller ikke ut blant resten av befolkningen, selv om en noe høyere andel ser på Thorbjørn som sjefen.

MMI har også spurt om regjeringen Bondeviks posisjon etter skiftet i Ap. 41 prosent mener at han sitter mer utrygt. Det interessante er at den oppfatningen er sterkest blant Arbeiderpartiets egne velgere, noe som tyder på at de har mer tro på Jens som en sterk utfordrer til Kjell Magne. Tallene viser også at det er de yngre, mest utdannede, høyest lønte og byfolk som mener dette.

Det er nettopp disse gruppene som oppfattes som det største potensialet for et modernisert Ap.

På tross av at folk tror Stoltenberg er sterkere som utfordrer, er det ikke mer enn en tredjedel som mener det er sannsynlig at Bondevik-regjeringen går av til fordel for en Ap-regjering.

- Ingen garanti

- Når så mange som 54 prosent av Ap-velgerne sier at Stoltenberg er sjefen, tyder det på at han har stor goodwill blant sine egne. Men dette er ikke nødvendigvis en garanti for at veien framover blir enkel. Når hvetebrødsdagene er over, er det viktig at han bruker populariteten til å posisjonere partiet, sier valgforsker Bernt Aardal, og understreker at hvis velgernes enorme forventninger ikke oppfylles, kan det skape problemer for Stoltenberg.

- Folks manglende kunnskap om den vanskelige parlamentariske situasjonen gjør at de kan ha urealistiske forventninger til hva han kan få til, tror Bernt Aardal.

Betydningen av at 41 prosent mener Bondevik-regjeringen er svekket må ikke overvurderes, mener valgforskeren.

- Med mediedekningen de siste dagene oppstår det en voldsom Jens-effekt. Han hausses voldsomt opp, og dette påvirker velgerne.