Espen Rostrup Nakstad:

- Ingen tvil

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror neste uke vil gi enda høyere smittetall.

ØKENDE: Assisterende Helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer den nåværende smittetrenden Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til Dagbladet søndag at selv om det i dag «bare» var 5800 smittetilfeller, så er dette ingen indikasjon på at tallene går i riktig retning.

- Når vi ser på de største kommunene i Norge, de som har mest smitte, så ser vi at det har gått betydelig oppover nå den siste uka og det er omikron som forårsaker det. Så smittetrenden er egentlig stigende.

Nakstad sier stigningen går i en lineær linje, noe som betyr i litt saktere tempo enn i våre naboland Danmark og Sverige, men at smitten likevel fortsatt øker.

- Det er ingen tvil om det. Sannsynligvis vil neste uke gi enda høyere tall enn det vi hadde forrige uke, sier Nakstad.

Dette er avgjørende

- Dersom vi ser på Norge er omikronbølgen litt mindre enn først antatt?

- Det går kanskje ikke like raskt som man kanskje trodde før jul. Når vi så hvor fort dette gikk i Danmark, Storbritannia og andre steder, så doblet antallet tilfeller seg hver andre til tredje dag, mens nå ser det ut som om det dobler seg kanskje på ei uke, eller til og med litt mer, sier Nakstad.

Det er spesielt to grunner til at dette er ett godt tegn.

- Det går mye saktere, heldigvis. For det første så blir det da færre innleggelser og færre problemer enn det ellers ville vært. For det andre så rekker sykehusene å ferdigbehandle mange med delta-varianten og de aller fleste som har ligget på sykehus fram til nå har vært deltavarianten, sier den assisterende helsedirektøren.

Innleggelsestallet er nede på 246 personer, noe Nakstad sier skyldes et mindre antall deltavarianter og flere som er smittet av omikronvarianten.

- Det er veldig bra å se, sier han og tilføyer:

- Det er smittepresset, altså hvor mange som blir smittet per dag framover, som kommer til å avgjøre hvor mange som trenger sykehusbehandling med omikronvarianten.

MUTERING: Assisterende Helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer det han vet så langt om den nye "Deltakron"-varianten. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

- Alle i verden vil få tilbud

For å hindre nye mutasjoner og korte ned varigheten av denne pandemien, påpeker Nakstad viktigheten av at alle som får tilbudt vaksine takker ja til dette.

- Når man først har vaksinert og fått en immunitet, så er det dumt at den går tapt, og da er de første to dosene bortkastet, dersom man ikke tar en oppfriskningsdose og får opp immuniteten din igjen, sier den assisterende helsedirektøren.

Dersom man begynner en vaksinasjonsserie i et land, så sier Nakstad det er viktig å følge det videre og sørge for at immuniteten holder seg oppe.

- Det vil også hjelpe mot mutasjoner og virusspredning i det landet, sier han.

Nakstad tror vaksinasjonsraten i andre, og spesielt i fattigere land, vil endre seg i løpet av dette året.

- Dersom man ser på hvor mange vaksiner som produseres hver måned, så vil sannsynligvis alle i verden bli tilbudt vaksine i løpet av 2022, det er i hvert fall FNs ambisjon.

Så kommer det også an på hvor mange som takker ja til vaksinen.

- Kommer i løpet av uka

På spørsmål om det kommer lettelser neste uke, svarer Nakstad at han tror regjeringen vil bruke mye tid denne uka på å se igjennom alle forslagene som kommer fra Helsedirektoratet, men han utdyper ikke hvilke anbefalinger som er lagt fram.

- Våre råd er basert på en helhetlig helsefaglig tilnærming og så skal regjeringen tilnærme dette til andre sektorers behov, f.eks. utdanningssektorer og næringssektorer. Da vil regjeringen gå inn og se på hvilke tiltak som bør fortsette og hvilke som kan avvikles eller endres og er det eventuelle nye ting som vi ikke har gjort, men som er fornuftig å gjøre, sier Nakstad og fortsetter:

- Hvilke justeringer som gjøres, og når de gjøres, og hvordan de gjøres, det er det regjeringen som kommer til å beslutte i løpet av uka, tror jeg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer