Ingen typisk jurist

Navn: Eivind Smith Alder: 50 i dag Yrke: Professor i offentlig rett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målt ut fra produksjon og deltakelse i den offentlige debatten, skulle man tro at Eivind Smith var 80 - ikke 50 som tilfellet er. Professoren i offentlig rett har tidvis fungert som en svøpe. Han ledet statens granskningsutvalg for Oslo kommune på begynnelsen av 90-tallet og Stortingets granskningskommisjon for bankkrisen i 97- 98. Da var det mange samfunnstopper som fikk uforklarlige skjelvinger bare hans navn ble nevnt, og mange som ble sittende tilbake med tydelige riper i lakken.

En av de siste av de om lag 200 artiklene og fagbøkene han har skrevet, er en artikkel i Lov og Rett (8/99) med den inkvisitoriske tittelen: «Høyesterett - en trussel mot demokratiet?» Når så artikkelen konkluderer med et uomtvistelig «ja», kan 50-årsjubilanten ikke forvente storslåtte gaver og hyllest fra vår øverste domstol, snarere tvert imot.

På mange måter er den langslåpne professoren en sjelden fugl i det juridiske miljø. Det sto ikke skrevet noen steder at han skulle bli det han er: Faren var snekker og moren hjemmeværende. Som vernepliktig kom han over en bok om rettssystemet. Dermed var det gjort. Eivind Smith er også en atypisk jurist: Ikke bare snakker og skriver han perfekt fransk, han publiserer artikler på språket og er en populær foreleser båd

e i den fransktalende og den anglosaksiske verden. Dessuten er han opptatt av andre samfunnsformer enn den urnorske.

- Jeg tror ikke det er antall TV-kanaler som skaper forståelse for omverdenen. Det er utveksling av mennesker. Perspektiv får man først når man kjenner andre folks tenkesett, sier han. Også derfor har han i mange år vært benyttet som uavhengig ekspert i Europarådet, bl.a. om lokalt selvstyre.

Ved denne milepælen kan Eivind Smiths engasjement kokes ned til problemstillingen individ versus stat. Demokrati betyr ikke i enhver sammenheng at et flertall har rett til å bestemme. Da kunne flertallet bestemme at mindretallet skal holde kjeft, sier han og ser det nye kristendomsfaget som et grotesk eksempel: Nordmenn ville aldri i livet godtatt at norske barn i utlandet skulle tvinges til å få opplæring i et utvidet muslimfag. Norge er ingen troverdig modell for andre land med hensyn til ytringsfrihet.

Her i Dagbladet er vi spesielt glade for at Eivind Smith, oppnevnt av presseorganisasjonene, er nyutnevnt formann i Dagbladets stiftelse, et organ som utgjør avisas ideologiske vern og feste.