- Ingen ulovlig overvåking pågår nå

Strøm-Erichsen informerte selv statsministeren om overvåkingspåstandene.

ORDKNAPPE: Verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet ønsker å kommentere overvåkingspåstandene så lenge Kripos etterforsker saken.  
Arkivfoto: SCANPIX
ORDKNAPPE: Verken Forsvaret eller Forsvarsdepartementet ønsker å kommentere overvåkingspåstandene så lenge Kripos etterforsker saken. Arkivfoto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| • Vil granske om forsvaret overvåket Stoltenberg

(Dagbladet.no): Påstander om Forsvarets sikkerhetstjenestens (FOST) ulovlige overovervåking av datatrafikken til Statsministerens kontor og departementene sprakk i media i går.

Kripos etterforsker saken og har blant annet vært på Jørstadmoen der FOST holder til og gått gjennom datautstyret på jakt etter bevis.

Både Forsvaret eller Forsvarsdepartementet har vært svært knappe i sine uttalelser med hensyn til disse avsløringene.

Ikke hjemmel
Forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen befinner seg for øyeblikket på forsvarsministermøte i NATO i organisasjonens hovedkvarter i Brussel, der Dagbladet får tak i henne i en møtepause.

- Vi er blitt kjent med at det kan ha forekommet overvåking av vårt datanett. Forsvarets sikkerhetstjeneste har ikke hjemmel til å undersøke innhold i datatrafikken, sier hun.

Strøm-Erichsen presiserer at selv om FOST er underlagt forsvarssjefen, er det departementet som har kontroll med tjenesten.

- Sikkerhetstjenesten er ikke en hemmelig tjeneste som Forsvarets etterretningstjeneste og Politiets sikkerhetstjeneste. Det er klart hva som er oppgaven deres. Det er å føre tilsyn eller monitorere datatrafikken, men ikke i å gå inn på innholdet, sier hun og fortsetter:

- Det har ikke vært helt klare rollelinjer for hva som er innenfor og utenfor deres oppgaver, men de kan altså ha gått over linjene.

Informerte statsministeren
Forsvarsmininsteren er ellers lite snakkesalig når det kommer til overvåkingspåstandene.

- Hvordan ble dette oppdaget og når?

- Jeg vil ikke si hvordan det oppdaget.

- Når fikk du vite det?


- Det er noen uker siden og jeg orienterte da statsministeren.

TV2nyhetene.no meldte i går at det er nettopp forsvarsministeren som har satt i gang en større gjennomgang av FOSTs arbeid og virke.
 
Avsluttet
Strøm-Erichsen ønsker ikke å uttale seg om omfanget av den mulige overvåkningen.

- Jeg kan ikke si hvor mange departement dette gjelder, men det er noen.

- Er denne aktivititen, som kan være ulovlig, nå avsluttet?

- Ingen ulovlig overvåkning pågår nå. Nå pågår det etterforskning, avslutter Strøm-Erichsen med før hun forsvinner inn i et møte.

Utstrakt
Sentrale regjeringskilder frykter at både ansatte i Forsvarets sikkerhetstjeneste og sivilt ansatte kan ha overvåket e-post- og internettlinjer.

Etter det Aftenposten erfarer har FOST blant annet sjekket nettsider som flere departementer og Statsministerens kontor har vært inne på.

Nrk.no melder at det var en ansatt i Justisdepartementet som slo alarm om overvåkningen, etter at FOST reagerte på vedkommendes nettbruk.

Dette er i strid med sikkerhetstjenestens instruks.

-  Vi har skjellig grunn til mistanke, det vil si at vi mener det er mer enn 50 prosent sannsynlig at det har skjedd noe kriminelt i denne saken, sa statsadvokat Petter Mandt til Dagbladet i går kveld.

Ny Lund-kommisjon
SV-veteran Berge Furre mener at den teknologiske utviklingen de siste årene krever en ny granskning av offentlig overvåking.

- Slike tjenester er ganske risikable i et demokrati og vi må følge den teknologiske utviklingen tett. Derfor er det viktig at denne saken blir rullet opp, sa Furre til Dagbladet.no tidligere i dag.

Furre i Lund-kommisjonen, som la fram Lund-rapporten i 1996.

Rapporten avslørte en omfattende overvåkning av norske kommunister, sosialister og andre personer og grupper overvåkningstjenesten anså for å representere en trussel mot rikets sikkerhet.

- På 13 år har det skjedd så stor utvikling innenfor teknologien at man bør vurdere en ny gjennomgang av sikkerhetstjenesten. En ny Lund-kommisjon kunne vært en god idé, utdyper han.