AVGJORT I STORTINGSMØTE I DAG:

Ingen ulvejakt før neste vinter

Stortinget avblåser årets ulvejakt. Bestanden i ulvesonen kan tidligst reduseres i januar 2018.

ULV: Eirik Milde (H), saksordfører i ulvesaken, bekrefter at det nå i realiteten ikke er mulighet til å felle ulv i ulvesonen før på nyåret i 2018, med  mindre Klima- og miljødepartementet på eget initiativ gir hjemmel til jakt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
ULV: Eirik Milde (H), saksordfører i ulvesaken, bekrefter at det nå i realiteten ikke er mulighet til å felle ulv i ulvesonen før på nyåret i 2018, med  mindre Klima- og miljødepartementet på eget initiativ gir hjemmel til jakt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Stortingets energi- og miljøkomité vedtok i dag å behandle saken i Stortinget 25. april. Fristen for lisensjakt i ulvesonen går ut 31. mars.

- Rovviltnemndene fatter sine vedtak på høsten. Derfor er det nå ikke mulighet til å felle ulv i ulvesonen før på nyåret i 2018, med mindre Klima- og miljødepartementet på eget initiativ gir hjemmel til jakt, bekrefter Eirik Milde, saksordfører for ulvesaken, til Dagbladet.

Høring neste tirsdag

- I komiteen i dag ble vi enige om en framdriftsplan, som jeg vil hevde er en rask framdriftsplan, fordi det dreier seg om en lovproposisjon. For å gjøre det grundig, har vi bestemt å invitere juridisk eksperter fra begge sider til høring 21. mars for å avklare det juridiske handlingsrommet. Vi inviterer også rovdyrforskere, opplyser Eirik Milde.

- FRUSTRERT: Jan Henrik Fredriksen (Frp) i energi- og miljøkomiteen synes det er dumt at det ikke bøor noen ulvejakt før neste vinter. Foto: NTB Scanpix
- FRUSTRERT: Jan Henrik Fredriksen (Frp) i energi- og miljøkomiteen synes det er dumt at det ikke bøor noen ulvejakt før neste vinter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Havnet i uføre

Jan Henrik Fredriksen (Frp) i energi- og miljøkomiteen legger ikke skjul på sin frustrasjon over utfallet av ulvesaken.

- Vi må ta innover oss realitetene. Den beste jakttida er over. I beste fall ville vi fått to-tre dagers jakt. Dessverre har vi havnet i et uføre der det i realiteten ikke er mulig å skyte ulv i ulvesonen før neste vinter, sier Jan Henrik Fredriksen.

Og legger til:

- Sannsynligheten er meget stor for at statsråd Vidar Helgesen vil bli kraftig instruert av Stortinget.

Engasjement

Saksordfører Eirik Milde har selv sittet som leder i rovviltnemndene, i region Oslo, Akershus og Østfold.

- Jeg har vært med og behandlet slik saker og vet hva slags engasjement det skaper ute i distriktene, forteller Milde.

- De som hadde håpet på ulvejakt før 31. mars blir skuffet?

- Ja, vi må innse at årets jaktsesong er over. Og det har den vel i praksis vært uansett hvor kjapt vi hadde behandlet saken nå. Med hastebehandling kunne vi fått maksimalt to-tre dagers jakt. Derfor er det bedre å gjøre det grundig.

- Sakens kjerne er: Hvordan håndterer du et bestandsmål som Stortinget bestemmer satt opp mot naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Fordi det er første gang vi har nådd bestandsmålet og tester naturmangfoldloven i praksis, sier Eirik Milde.

Splitter alle

- Fører dagens vedtak til at konflikten dempes og at det blir lettere for Høyre å drive valgkamp i Hedmark?

- Dette er en vanskelig sak, ikke bare for Høyre, men for alle partier. Det er knallharde fronter, derfor tror jeg også at løsningen ligger midt i mellom.

- Er du overrasket over den høye temperaturen?

- Nei, absolutt ikke. Sånn var det da jeg satt i rovviltnemnda også. Vi kunne ha møte med Naturvernforbundet som hadde klare synspunkter på å frede ulven, for i neste omgang å treffe folk som hadde sterke opplevelser med at ulven hadde drept husdyrene deres. Her er spennvidden i ulvekonflikten, sier Eirik Milde.

Tillot lisesnfelling

Ulveforliket mellom regjeringspartiene og KrF og Arbeiderpartiet på Stortinget i fjor satte et bestandsmål på fire-seks ynglinger hvert år.

- Det var forholdsvis likt det gamle bestandsmålet, men i det nye forliket teller vi også med grenseulvene. Rovviltnemndene i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark tillot så lisensfelling basert på Stortingets bestandsmål, forklarer Eirik Milde.

Men dette ble opphevet i desember av statsråd Vidar Helgesen etter å ha rådført seg med regjeringens jurister i Justisdepartementets lovavdeling.

- I januar ba Stortinget statsråden om å se dypere på hvilket handlingsrom som finnes i naturmangfoldloven, utover skadepotensiale på husdyr og tamrein, som er det eneste grunnlaget rovviltnemndene har mulighet til å fatte fellingsvedtak på, sier Milde.

Energi- og miljøminister Vidar Helgesen oversendte den foreliggende lovproposisjonen til Stortinget for halvannen uke siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer