Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AVGJORT I STORTINGSMØTE I DAG:

Ingen ulvejakt før neste vinter

Stortinget avblåser årets ulvejakt. Bestanden i ulvesonen kan tidligst reduseres i januar 2018.

ULV: Eirik Milde (H), saksordfører i ulvesaken, bekrefter at det nå i realiteten ikke er mulighet til å felle ulv i ulvesonen før på nyåret i 2018, med  mindre Klima- og miljødepartementet på eget initiativ gir hjemmel til jakt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
ULV: Eirik Milde (H), saksordfører i ulvesaken, bekrefter at det nå i realiteten ikke er mulighet til å felle ulv i ulvesonen før på nyåret i 2018, med  mindre Klima- og miljødepartementet på eget initiativ gir hjemmel til jakt. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingets energi- og miljøkomité vedtok i dag å behandle saken i Stortinget 25. april. Fristen for lisensjakt i ulvesonen går ut 31. mars.

- Rovviltnemndene fatter sine vedtak på høsten. Derfor er det nå ikke mulighet til å felle ulv i ulvesonen før på nyåret i 2018, med mindre Klima- og miljødepartementet på eget initiativ gir hjemmel til jakt, bekrefter Eirik Milde, saksordfører for ulvesaken, til Dagbladet.

Høring neste tirsdag

- I komiteen i dag ble vi enige om en framdriftsplan, som jeg vil hevde er en rask framdriftsplan, fordi det dreier seg om en lovproposisjon. For å gjøre det grundig, har vi bestemt å invitere juridisk eksperter fra begge sider til høring 21. mars for å avklare det juridiske handlingsrommet. Vi inviterer også rovdyrforskere, opplyser Eirik Milde.

- FRUSTRERT: Jan Henrik Fredriksen (Frp) i energi- og miljøkomiteen synes det er dumt at det ikke bøor noen ulvejakt før neste vinter. Foto: NTB Scanpix
- FRUSTRERT: Jan Henrik Fredriksen (Frp) i energi- og miljøkomiteen synes det er dumt at det ikke bøor noen ulvejakt før neste vinter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Havnet i uføre

Jan Henrik Fredriksen (Frp) i energi- og miljøkomiteen legger ikke skjul på sin frustrasjon over utfallet av ulvesaken.

- Vi må ta innover oss realitetene. Den beste jakttida er over. I beste fall ville vi fått to-tre dagers jakt. Dessverre har vi havnet i et uføre der det i realiteten ikke er mulig å skyte ulv i ulvesonen før neste vinter, sier Jan Henrik Fredriksen.

Og legger til:

- Sannsynligheten er meget stor for at statsråd Vidar Helgesen vil bli kraftig instruert av Stortinget.

Engasjement

Saksordfører Eirik Milde har selv sittet som leder i rovviltnemndene, i region Oslo, Akershus og Østfold.

- Jeg har vært med og behandlet slik saker og vet hva slags engasjement det skaper ute i distriktene, forteller Milde.

- De som hadde håpet på ulvejakt før 31. mars blir skuffet?

- Ja, vi må innse at årets jaktsesong er over. Og det har den vel i praksis vært uansett hvor kjapt vi hadde behandlet saken nå. Med hastebehandling kunne vi fått maksimalt to-tre dagers jakt. Derfor er det bedre å gjøre det grundig.

- Sakens kjerne er: Hvordan håndterer du et bestandsmål som Stortinget bestemmer satt opp mot naturmangfoldloven og Bernkonvensjonen. Fordi det er første gang vi har nådd bestandsmålet og tester naturmangfoldloven i praksis, sier Eirik Milde.

Splitter alle

- Fører dagens vedtak til at konflikten dempes og at det blir lettere for Høyre å drive valgkamp i Hedmark?

- Dette er en vanskelig sak, ikke bare for Høyre, men for alle partier. Det er knallharde fronter, derfor tror jeg også at løsningen ligger midt i mellom.

- Er du overrasket over den høye temperaturen?

- Nei, absolutt ikke. Sånn var det da jeg satt i rovviltnemnda også. Vi kunne ha møte med Naturvernforbundet som hadde klare synspunkter på å frede ulven, for i neste omgang å treffe folk som hadde sterke opplevelser med at ulven hadde drept husdyrene deres. Her er spennvidden i ulvekonflikten, sier Eirik Milde.

Tillot lisesnfelling

Ulveforliket mellom regjeringspartiene og KrF og Arbeiderpartiet på Stortinget i fjor satte et bestandsmål på fire-seks ynglinger hvert år.

- Det var forholdsvis likt det gamle bestandsmålet, men i det nye forliket teller vi også med grenseulvene. Rovviltnemndene i Oslo, Akershus, Østfold og Hedmark tillot så lisensfelling basert på Stortingets bestandsmål, forklarer Eirik Milde.

Men dette ble opphevet i desember av statsråd Vidar Helgesen etter å ha rådført seg med regjeringens jurister i Justisdepartementets lovavdeling.

- I januar ba Stortinget statsråden om å se dypere på hvilket handlingsrom som finnes i naturmangfoldloven, utover skadepotensiale på husdyr og tamrein, som er det eneste grunnlaget rovviltnemndene har mulighet til å fatte fellingsvedtak på, sier Milde.

Energi- og miljøminister Vidar Helgesen oversendte den foreliggende lovproposisjonen til Stortinget for halvannen uke siden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling