«Ingen unnskyldning å være finnmarking»

Politikere mener Carl I. Hagen bagatelliserer Martin Schanches uttalelser. Det ikke er en unnskyldning å komme fra et «råbarka finnmarksmiljø».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les også:

  «Kæm har ikke opplevd en 16-åring i senga...?»

  - Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Dette er ikke noe folk fra Tana vil slutte opp om, sier fylkesordførerkandidat Helga Pedersen (Ap). Hun er fra Tana, akkurat som Schanche. Hun er sjokkert over det rallykjøreren og Frp-politikeren uttalte i Dagbladet i går, om hvordan kjente menn må «skyfle senga si rein for ungjenter».

  Tar kraftig avstand


  Frp-formann Carl I. Hagen mente dette var en spøk fra «en mann som har levd i et råbarket rallymiljø og som har vokst opp i et råbarket finnmarksmiljø».

  - Det er ikke akseptabelt i Finnmark å ha sex med mindreårige jenter. Vi har problemer med å holde på de unge i fylket vårt. Da er det ekstra viktig å ta avstand fra slike holdninger.

  - Denne typen utspill gjør det enda tøffere for dem som opplever overgrep og som skal møte i retten. Det kan ikke bare spøkes bort eller forklares med kulturelle forskjeller og hvor man kommer fra, sier Pedersen.

  Kritiserer Carl I. Hagen


  - Det er ingen unnskyldning i det hele tatt at Schanche kommer fra Finnmark. Som partileder bør Carl I. Hagen ta avstand fra dette. Hvis ikke må man stille spørsmål ved Frp's holdninger til sex med mindreårige, sier Pedersen.

  - Carl I. Hagen sier at Schanche uttaler seg som privatperson. Det er ikke så enkelt, sier Ap-politikeren.

  Frp's Siv Jensen vil ikke å kommentere Schanche-uttalelsene, verken som privatperson eller kvinne.

  - Den uttalelsen har Carl allerede gitt, sier hun. Reaksjonene er sterkere blant hennes stortingskolleger i andre partier.

  - Schanche gir uttrykk for et kvinnesyn som er uakseptabelt, sier Marit Arnstad (Sp).

  - Hvis han har ambisjoner om politisk arbeid, så er ikke dette måten å gjøre det på. Han bør tenke seg om før han snakker, sier hun.

  Kommunalminister Erna Solberg, sier: - Voksne mennesker har et ansvar - blant annet å ikke uskyldiggjøre det sexpresset unge kvinner opplever. Schanches uttalelser har en veldig negativ signalvirkning, sier Solberg.

  Kristin Halvorsen (SV) mener Schanches uttalelser like godt kan stå uten kommentar.

FÅR PÅ PUKKELEN: Pensjonert rallykjører Martin Schanche hudflettes av alle som kommenterer hans uttalelser om 16-årige jenter i sengene til kjente mannfolk. Bare hans partiformann Carl I. Hagen prøver å bagatellisere saken.