Amerikansk politikk

Ingen unnskyldning etter drapsvideo

Den kontroversielle republikanske politikeren Paul Gosar er fratatt sine komitéverv i Kongressen etter å ha lagt ut en animert video hvor han tilsynelatende dreper sin demokratiske kollega Alexandria Ocasio-Cortez.

I VIDEO: Den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) ble animert inn i en video slik at det så ut som en republikansk kollega, Paul Gosar, tok livet av henne. Foto: REUTERS/Phil Noble
I VIDEO: Den demokratiske kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) ble animert inn i en video slik at det så ut som en republikansk kollega, Paul Gosar, tok livet av henne. Foto: REUTERS/Phil Noble Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Representantenes hus stemte onsdag med 223 stemmer mot 207 stemmer for å frata Gosar to komitéverv i en særdeles sjelden seanse i Kongressen. Det er over ti år siden sist denne formen for sensur er blitt tatt i bruk, og Gosar er bare det 24. medlemmet i Kongressen som blir straffet på denne måten, melder AP.

Straffen kommer etter at Gosar i forrige uke la ut en animert video på Twitter.

I videoen framstår det som at den republikanske kongressrepresentanten dreper sin profilerte demokratiske kollega Alexandria Ocasio-Cortez - ofte kalt AOC - med et sverd. I videoen truer han også den demokratiske presidenten Joe Biden.

STRAFFET: Republikaneren Paul Gosar ble frattatt to komitéverv. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite
STRAFFET: Republikaneren Paul Gosar ble frattatt to komitéverv. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite Vis mer

Demokratene fikk med seg to republikanere - som også er profilerte Donald Trump-kritikere til å stemme for straffen. De to er Liz Cheney fra Wyoming og Adam Kinzinger fra Illinois.

- Krever reaksjon

Demokratene mener videoen var en klar trussel mot en kongressrepresentant. Republikanernes minoritetsleder i Representantenes hus, Kevin McCarthy, mener imidlertid det hele er «maktmisbruk» fra Demokratene for å distrahere fra andre problemer i USA, skriver AP.

ÅPNER OPP: Den demokratiske politikeren Alexandria Ocasio-Cortez forteller om dagen Kongressen ble stormet. Video: AOC / NTB. Vis mer

- Disse handlingene krever en reaksjon. Vi kan ikke ha representanter som spøker med å drepe hverandre. Dette setter både våre folkevalgte i fare, og det er en fornærmelse mot institusjonen, sier demokratenes speaker, Nancy Pelosi.

Målskiven for Gosars video, AOC, holdt selv også en følelsesladd tale.

- Når vi oppfordrer til vold med animasjoner av våre kolleger, drypper det nedover til vold i dette landet. Og det er der vi må trekke grensa, sier hun.

Under debatten før avstemningen avviste Gosar at han forsøkte å true noen med videoen.

- Jeg ønsker ikke vold mot noen. Det har jeg aldri gjort. Det var ikke min intensjon å opprøre noen, sa Gosar.

Beslutningen om å sensurere Gosar er en av de strengeste straffereaksjonene i Representantenes hus.

Gjentatte dødstrusler

Straffen innebærer at Gosar ikke lenger vil være en del av to komiteer. Én av dem er også AOC medlem av.

AOC har vært et svært profilert, demokratisk stjerneskudd siden hun ble valgt inn i Kongressen i 2018. Som en av de fremste politikerne på venstrefløyen i partiet, har hun også fått voldsomme mengder med trusler og angrep.

FULL FORVIRRING: Da Demokratenes landsmøte offisielt nominerte Joe Biden som sin presidentkandidat, gjorde kongressrepresentant Alexandria Ocasio-Cortez noe svært overraskende. Vis mer

Gjentatte dødstrusler har ført til at hun har måttet bruke store summer på å betale for livvakter.

Etter seansen i Kongressen gjorde hun det klart at Gosar ikke hadde bedt henne om unnskyldning. Hun langet også ut mot McCarthy for ikke å fordømme Gosars handlinger.

- Hva er så vanskelig med å si at dette er galt? Dette handler ikke om meg. Det handler ikke om Gosar. Men det handler om hva vi er villige til å akseptere, sier AOC til pressen.

Upopulær bror

Gosar er en svært kontroversiell kongressrepresentant fra Arizona og ligger langt til høyre politisk.

I valgkampen i 2018 stilte seks av hans egne søsken opp i en reklamevideo for motkandidaten for å advare mot sin egen bror.

Tidligere i år vurderte Gosar å starte et nytt America First Caucus innen det republikanske partiet for å promotere «anglosaksiske politiske tradisjoner». Han har også advart om at masseinnvandring setter USAs «unike identitet» i fare. Gosar har også deltatt på høyreekstreme samlinger. I februar i fjor deltok han på et møte i Florida arrangerte av Nick Fuentes, som har promotert hvit makt-ideologi, skriver AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer