Ingen utbygging i Saltfjellet

Statsminister Jens Stoltenberg mener den store vannkraftepoken er over, og stanser de omstridte kraftutbyggingene i Saltfjellet i Nordland. Miljøvernerne jubler over Stoltenbergs nyttårsgave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er nå kommet dit at tiden for nye store vannkraftutbygginger i Norge er over, sa statsministeren i sin nyttårstale i kveld. Han setter dermed foten ned for de omstridte utbyggingene i Beiarn, Bjøllåga og Mellfjord i Saltfjellet i Nordland.

Norske miljøvernere, som i flere år har hatt Stoltenberg som sitt innenlandske hatobjekt nummer en, jubler for avgjørelsen

- Dette vi glade for. Det er på tide at Arbeiderpartiet gjør noe bra for miljøet etter å ha brukt det siste året til bare å gjøre dårlige ting, sier Natur og Ungdom-leder Einar Håndlykken til Dagbladet.no

Men til tross for nyttårsgaven har NU-lederen fortsatt Ap-regjeringen som hovedfiende.

- Dette kompenserer ikke for gasskraft, kollektivkutt, billigere bensin og økt oljeutvinning. Og vil Stoltenberg bli tatt på alvor når han sier at epoken for de store vannkraftutbyggingene er over må han redde Sauda, Hatteberg og Øvre Otta.

Stortinget sa stopp

Avgjørelsen kommer ikke som noen overraskelse på motstanderne av utbyggingen. Den lokale motstanden har vært hard, og stortingets flertall gikk i høst inn for utbyggingsstopp og ny vurdering av saken. Mange stilte seg hoderystende til olje- og energiminister Olav Akselsen, som mente det ikke sto i hans makt å be statseide Statkraft stanse sin utbygging.

Gaute Dahl i Folkeaksjonen Spar Saltfjellet er naturligvis er meget glad over at Stoltenbergs nyttårsgave, men synes det er «litt komisk» at statsministeren nå tar æren for at vassdragene reddes.

- Det er ikke han som fortjener æren, men alle dem som har tatt mange harde tak for den gode sak, sier Dahl til NTB.

Naturvernforbundets leder Erik Solheim mener det ville vært «helt utenkelig» av regjeringen å fortsatt gå inn for utbygging i Saltfjellet etter at Stortinget sa stopp.

- Vi håper dette ikke bli en enslig svale. Vi utfordrer derfor Stoltenberg til å få vassdrag som Sauda, Øvre Otta og de tre i Saltfjellet inn i verneplanen, sier han til Dagbladet.no

GLEDE:Lederen av Folkeaksjonen Spar Saltfjellet Gaute Dahl (t.v.), kjæresten Linda Karete Johansen (pekende) og vennene Rolf Selfors og Gislaug Øygarden (t.h.) beskuer en del av Saltfjellområdet som nå blir spart for utbygging. I bakgrunnen Storlifjellet, der kraftstasjonen for Bjøllåga etter planen skulle ligge.
NOK DAMMER: Statsminister Jens Stoltenberg mener tiden for nye vannkraftutbygginger i Norge er over. Miljøbevegelsen håper dette vil bety at Øvre Otta, Sauda og andre viktige vassdrag også reddes.
JUBELHELG: Gaute Dahl, leder i Folkeaksjonen Spar Saltfjellet, feiret nyttårshelga på en hytte i Saltfjellet-Svartisen Nasjonalpark. At Stoltenberg nå stanser den planlagte vannkraftutbyggingen la neppe noen demper på stemningen.