SPRØYTENEKT:Regjeringen vil ikke godta forslaget om å dele ut gratis sprøyter til innsatte i fengslene.
SPRØYTENEKT:Regjeringen vil ikke godta forslaget om å dele ut gratis sprøyter til innsatte i fengslene.Vis mer

Ingen utdeling av sprøyter i fengslene

Helse- og omsorgsdepartementet sier nei til å dele ut gratis sprøyter til innsatte i norske fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Forslaget, som kom fra Helsedirektoratet, gikk ut på å sette opp automater med engangssprøyter inne på fengselsavdelingene, skriver VG.

Bakgrunnen for at departementet vender tommelen ned er at Folkehelseinstituttet ser liten smittevernmessig gevinst i tiltaket.

- Ansattes sikkerhet - I tillegg har vi lagt vekt på hensynet til ansattes sikkerhet, målet om narkotikafrie fengsler og forbudet mot bruk av narkotika. Vi frykter også at utdeling av sprøyter vil undergrave det viktige arbeidet fengselshelsetjenesten gjør for å motivere til rusfrihet, sier statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Smittevern Både narkotika og alt brukerutstyr er forbudt i fengslene, men likevel øker narkobeslagene i norske fengsler, og en stor del av fangene har et rusproblem. Bakgrunnen for forslaget om sprøyteautomater, som fikk støtte av Statens helsetilsyn, Legeforeningen, Hiv Norge og Norsk Sykepleierforbund, var å sikre fangenes lovfestede rett til smittevern.

Urene sprøyter er også en risiko for fengselsbetjenter, som må teste seg jevnlig i ett år når de for eksempel stikker seg på en sprøyte under ransaking.

Få smittetilfeller Men Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Politidirektoratet og fengselshelsetjenesten reagerte sterkt mot forslaget. De mener det ikke er noe dokumentert behov for endring av dagens praksis, siden få innsatte smittes av hiv eller hepatitt B.

Politisk støtte
Motstanderne får politisk støtte fra Per Sandberg (Frp), Laila Dåvøy (KrF) og Geir-Ketil Hansen (SV).

- I den grad de innsatte har behov for medikamentell hjelp, må det gjøres via helsepersonell i fengselstjenesten. Det vil forundre meg om det vil være flertall for å gå inn for dette. Det er å gi opp, sa Dåvøy da forslaget var til vurdering. (NTB)