Ingen utdeling av sprøyter i fengslene

Helse- og omsorgsdepartementet sier nei til å dele ut gratis sprøyter til innsatte i norske fengsler.

SPRØYTENEKT:Regjeringen vil ikke godta forslaget om å dele ut gratis sprøyter til innsatte i fengslene.
SPRØYTENEKT:Regjeringen vil ikke godta forslaget om å dele ut gratis sprøyter til innsatte i fengslene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| Forslaget, som kom fra Helsedirektoratet, gikk ut på å sette opp automater med engangssprøyter inne på fengselsavdelingene, skriver VG.

Bakgrunnen for at departementet vender tommelen ned er at Folkehelseinstituttet ser liten smittevernmessig gevinst i tiltaket.

- Ansattes sikkerhet - I tillegg har vi lagt vekt på hensynet til ansattes sikkerhet, målet om narkotikafrie fengsler og forbudet mot bruk av narkotika. Vi frykter også at utdeling av sprøyter vil undergrave det viktige arbeidet fengselshelsetjenesten gjør for å motivere til rusfrihet, sier statssekretær Tone Toften i Helse- og omsorgsdepartementet i en pressemelding.

Smittevern Både narkotika og alt brukerutstyr er forbudt i fengslene, men likevel øker narkobeslagene i norske fengsler, og en stor del av fangene har et rusproblem. Bakgrunnen for forslaget om sprøyteautomater, som fikk støtte av Statens helsetilsyn, Legeforeningen, Hiv Norge og Norsk Sykepleierforbund, var å sikre fangenes lovfestede rett til smittevern.

Urene sprøyter er også en risiko for fengselsbetjenter, som må teste seg jevnlig i ett år når de for eksempel stikker seg på en sprøyte under ransaking.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer