Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen utfordrere til norsk missil nå

Lockheed Martin beroliget norske myndigheter og forsikret at alt går etter planen.

JOINT STRIKE MISSILE: Dette er missilet som Forsvaret sammen med Kongsberg-gruppen utvikler for de nye norske kampflyene. Missilprogrammet er en videreføring av sjømålsmissilet Naval Strike Missile, om i over 13 år har vært under utvikling for de nye fregattene.
JOINT STRIKE MISSILE: Dette er missilet som Forsvaret sammen med Kongsberg-gruppen utvikler for de nye norske kampflyene. Missilprogrammet er en videreføring av sjømålsmissilet Naval Strike Missile, om i over 13 år har vært under utvikling for de nye fregattene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lockheed Martin er i dag på Oslo-besøk for å møte Forsvarsdepartementet og norske myndigheter for å orientere om framdriften i  utviklingen av jagerflyet Joint Strike Fighter.

- Testflyene har så langt 1100 flytimer og 750 turer. Snart er over 100 fly i produksjon, sier visepresident Tom Burbage hos Lockheed Martin, som har ansvar for utviklingen av de 48 Joint Strike Fighter-flyet Norge skal satse på i framtida.

Regjeringen satser Norge skal kjøpe 48 fly til en pris av 52 milliarder kroner, inkludert våpen logistikk og støtte.

Regjeringen besluttet 12. april å bruke 1029 millioner kroner på å utvikle et norsk missil de håper skal gi milliarder til norsk forsvarsindustri. Utviklingen vil ledes av norske Kongsberg Defence Systems.

Foreløpig favoritt Burbage lar det skinne klart igjennom at missilet, kalt Joint Strike Missile (JSM), er en sterk kandidat for framtidas luft til sjø angrep fra F-35-flyene.

- Det er ingen utfordrere til det norske missilet nå som er så modne. Det er en sterk missil, sier Burbage til Dagbladet.

Missilet kan bli et av de fremste fremtidige eksportvarene for norsk våpenindustri, men hvilket prosjekt Lockheed Martin velger å satse på er langt fra er avgjort.

- Det finnes konkurrerende designer, understreker Burbage

Fra 2013 Regjeringen håper at produksjonen kan starte i 2013 og gi et ferdig missil til flyene når disse skal leveres fra 2016.

JSM utvikles spesielt for det nye kampflyet F-35, som skal kunne bære to missiler skjult i buken, samt fire på vingene.

I OSLO: Prosjektleder for Joint Strike Fighter, Lockheed Martin-direktør Tom Burbage, er i Oslo for å diskutere framgangen med norske myndigheter.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
I OSLO: Prosjektleder for Joint Strike Fighter, Lockheed Martin-direktør Tom Burbage, er i Oslo for å diskutere framgangen med norske myndigheter. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Missilet er en videreføring av Naval Strike Missile (NSM) - et sjømålsmissil produsert av Kongsberg Defence & Aerospace. NSM ble startet opp som utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret for å bli et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål.

Prislappen for Norges deltakelse i jagerflyprosjektet er foreløpig på 52 milliarder kroner.

Ga forsikringer I dagens møte med norske myndigheter ble Lockheed Martin bedt om nye forsikringer om at de fire første JSF-flyene ankommer i 2016 og uten overraskelser som prisøkning eller forsinkelser.

- Så langt har vi fått gjenkjøpsavtaler på 2,2 milliarder til fire norske bedrifter. Vi er fornøyd med summen, men skulle gjerne sett av flere bedrifter var involvert, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media