Ingen utleveringsavtale med Thailand

Norge har ikke utleveringsavtale med Thailand. Det betyr at den 49 år gamle pedofili-siktede nordmannen, hvis han blir dømt for forholdet, kan risikere å måtte sone opptil 20 år i thailandsk fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 49 år gamle nordmannen har en dom for seksuelle overgrep mot barn i Bergen fra 1995, som han ikke har sonet.

- Norge har ikke avtale med Thailand om overførsel ved soning. Generelt kan jeg si at dette betyr at thailandske myndigheter kan bestemme seg for å dømme en nordmann som er siktet for seksuelle overgrep, og kreve at han soner hele straffen i landet. Men det kan også skje at rettssaken og dommen foregår i Norge, sier Kripos-sjef Arne Huuse til NTB.

Streng straff

Han mener det vil virke allmennpreventivt for norske menn som ønsker å ha sex med mindreårige i utlandet, å vite at de kan risikere å måtte sone en lang straff i det aktuelle landet.

- De som reiser til Thailand for med hensikt å gjøre slike ulovlige handlinger, bør være veldig klar over hva som kan skje med hensyn til rettergang og soning. Forholdene der er ikke som i norske fengsler, sier Huuse.

Han legger til at i denne aktuelle saken er det Bergen politidistrikt som, via Kripos, må begjære 49-åringen utlevert til Norge. Politiet i Bergen opplyser til NTB at en slik begjæring vil bli sendt.

Mørketall

Kripos-sjefen frykter at det er store mørketall når det gjelder nordmenn som reiser til utlandet for å ha sex med barn.

- Jeg mener det er behov for å se om politiet burde gjøre mer for å avdekke slike forhold. Det er et politisk spørsmål om politiet skal få lov til å sjekke passasjerlistene på fly til Thailand, dersom vi tror at det befinner seg en person om bord som vi mistenker skal kjøpe sex hos mindreårige, sier Huuse.