Ingen Utøya-hjelpere hedret av Norge

Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim mener staten er altfor sent ute.

INGEN HEDER: Ti måneder etter terrorangrepet er fremdeles ingen av de frivillige som berget ungdommer fra Utøya hedret av det offentlige Norge. Foto: Benjamin A. Ward/ Dagbladet
INGEN HEDER: Ti måneder etter terrorangrepet er fremdeles ingen av de frivillige som berget ungdommer fra Utøya hedret av det offentlige Norge. Foto: Benjamin A. Ward/ DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti måneder etter at mange frivillige hjalp flyktende ungdommer fra Utøya er ingen av dem hedret av det offentlige Norge. Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim mener staten er altfor sent ute.

Haaheim representerer 21 frivillige som hjalp flyktende AUF-ere under massakren på Utøya. Har har selv nominert alle de 21 til medaljen «edel dåd» som tildeles personer som har satt seg selv i fare for å berge livet til andre.

- Staten burde hedret Utøya-hjelperne for lenge siden. Anerkjennelse er viktig for bearbeidelsen når du har satt deg selv i fare for andre, sier han til VG.

Haaheim peker på at Tyskland har rukket å gi utmerkelser til tyske Marcel Gleffe for hans innsats, og mener at Norge er altfor sent ute,

- Jeg er kritisk til at myndighetene ikke har tatt initiativ. Staten har overlatt til VG, Røde Kors og andre aktører å hedre dem, sier Haaheim.

Det er Sjøfartsdirektoratet som har fått som oppdrag å vurdere og innstille kandidater til medaljen «edel dåd».

- Vi har per i dag mottatt forslag om 37 ulike personer. Flere er foreslått flere ganger, sier kommunikasjonsdirektør Eilif Fjon i Sjøfartsdirektoratet.

Han kan ikke si når direktoratet er ferdig med sin innstilling, men sier det er en prioritert oppgave.
(NTB)

KRITISK: Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim.
Foto: Erlend Aas / Scanpix
KRITISK: Bistandsadvokat Sjak R. Haaheim. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer