Ingen utsettelse i Munch-saken

Rasende forsvarere fikk ikke dommeren med seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Samtlige av de tiltalte erkjente seg ikke skyldige da Munch-saken startet i Borgarting lagmannsrett i dag. Ikke uventet ba forsvarerne om utsettelse av saken. Hovedbegrunnelsen var mangel på innsyn i saksdokumenter.

- Vi er i en verre situasjon nå enn i tingretten, sa en tydelig forbannet forsvarer Morten Furuholmen i retten.

Han var ga uttrykk for at forsvarerne var i en håpløs situasjon når de ikke får innsyn i dokumentene rundt tilbakelevering av Munch-maleriene. Aktoratet håper å holde dokumentene hemmelig. Avgjørelsen blir tatt av høyesterett i løpet av uken.

- Jeg som forsvarer får ikke innsyn i de dokumenter som har bevirket at ham har endret oppfatning av min klients rolle, sa Furuholmen.

Frustrert forsvarer

- Jeg hadde kanskje forventet at de skulle avvente. Viktigheten av å fortsette står ikke i forhold til å få den utsatt, sa forsvarer Morten Furuholmen til Dagbladet.no.

- Jeg er mer frustrert over det stadige gjentakelsesmønsteret, fortsatte han.

Prosedert i media

RASENDE: Advokatene Sverre Næss (til venstre) og Morten Furuholmen før starten av ankesaken etter Munch-ranet startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo tirsdag. Foto: SCANPIX
RASENDE: Advokatene Sverre Næss (til venstre) og Morten Furuholmen før starten av ankesaken etter Munch-ranet startet i Borgarting lagmannsrett i Oslo tirsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Saken har vært prosedert i media, det er litt orginalt, men sånn er det. Da kan vi ta det i fortsettelsen også, sa lagdommer Dag Stousland og henviste til den fremmøtte pressen.

Også forsvarer Sverre Næss var svært lite fornøyd med at forsvarerne ikke har fått alle dokumentene og at det har kommet sent.

- Jeg finner det litt uverdig at man skal få opplysninger fra pressen, ikke fra politiet, sa han.

Det vil trolig komme en avgjørelse i løpet av uken fra høyesterett.

Fullt mulig å starte

Aktoratet mente det er fullt mulig å starte saken før høyesterett har tatt en beslutning, og fikk medhold av dommeren.

- Det har hele tiden vært opplyst at etterforskning pågår, sa aktor Elisabeth J. Rustad.

Hun henviste til NOKAS-saken hvor jakten på ransutbyttet fortsatt pågår.

2,8 millioner i erstatning til kommunen

Aktoratet holdt i dag sitt innledningsforedrag. Der ble det lagt fram påstand om at de tiltalte skal betale 1,5 millioner kroner i erstatning til Oslo Kommune for utbedring av skadene på de stjålne maleriene. Dessuten vil kommunen ha 1,275 millioner kroner i tapte billettinntekter.


Maleriene Skrik og Madonna var borte i to år, fra ranet 22. august 2004, til 31. august 2006 da de kom til rette etter en politiaksjon.

Det er satt av seks uker til saksbehandlingen. 75 vitner er foreløpig meldt inn. Flere av disse vil vitne med referatforbud.