Ingen utsikter til fred mellom Eritrea og Etiopia

Både Etiopia og Eritrea skjøt i dag ned fly fra hverandres flyvåpen og tok flygerne til fange, ifølge øyenvitner. Det er uaktuelt å erklære våpenhvile siden vi ikke har erklært krig, sier Eritreas president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er dermed klart at krigen mellom de to utfattige afrikanske statene fortsetter.

Etiopisk luftforsvar skjøt lørdag ned et eritreisk krigsfly i nærheten av den nordlige byen Mekele og tok flygeren til fange, opplyser øyenvitner. Korrespondenten til nyhetsbyrået Reuters så vraket av flyet. regjeringstalsmenn sa at flygeren var tatt til fange etter at han skjøt seg ut og landet i fallskjerm.

Asmara

Eritreisk luftforsvar skjøt tidligere i dag ned en etiopisk jagerbomber over Eritrea og tok den etiopiske flygeren til fange. Det var i alt to etiopiske fly som angrep den eritreiske hovedstaden Asmara.

Øyenvitner forteller at de to etiopiske MiG 23-jagerflyene ble møtt av kraftig ild fra luftvernkanoner ved Asmaras flyplass. De to flyene feide over flyplassen, og et av dem styrtet etter å ha blitt truffet.

Det ble også rapportert om nye kamper i grenseområdet mellom de to statene i dag. Strid om grenseområdet skal ha vært den utløsende årsak til krigshandlingene som begynte 6. mai.

Ingen våpenhvile

Eritreas president Isayas Ifewerki sa i dag at han hadde små forhåpninger om fred med Etiopia. Det er ikke på tale med våpenhvile siden det ikke er erklært krig, sa presidenten.

- Vi ønsker en fredelig løsning, men for øyeblikket ser jeg ikke lyset i enden av tunnelen.

President Ifewerki møtte journalister kort tid etter at eritreiske soldater hadde skutt ned det tredje etiopiske jagerflyet over Asmara siden fredag.

- Det skjer en opptrapping av konfrontasjonen gjennom bruk av flyvåpenet og ved angrep på sivile mål, men det endrer ikke situasjonen på bakken, sa han.

- Vi må ikke erklære våpenhvile, for vi har ikke erklært krig.

Mange døde

44 etiopiere skal ha mistet livet og 135 ble skadd i de to eritreiske bombeangrepene mot byen Mekele fredag, meldte den regjeringskontrollerte radioen i Etiopia lørdag morgen.

Det største angrepet rammet en skole i byen, het det i den første offisielle omtalen av tapene flyangrepene hadde forårsaket.

Både Eritrea og Etiopia bombet hverandre fredag. Eritreiske fly bombet byen Mekele i Tigre-provinsen to ganger, mens Etiopia bombet flyplassen ved den eritreiske hovedstaden Asmara. I angrepet mot Asmara ble en person drept og fem skadd.

Begge land hevder at flyangrepene var gjengjeldelse for angrep fra motstanderen. Rapporter fra nyhetsbyrået Reuters korrespondent i Mekele tyder imidlertid på at det kan ha vært de eritreiske flyene som først angrep den etiopiske byen.

Evakuering

En nederlandsk fregatt forbereder seg på å gå til havnebyen Mitswana for å evakuere 500 europeere som ønsker å forlate området. Også andre regjeringer i Nord-Amerika og Europa planlegger aksjoner for å få sine landsmenn ut.

Nesten 200 utlendinger ble evakuert på et fly av typen Airbus A300 fredag kveld. Flyet var chartret av amerikanske myndigheter. Mange ble imidlertid igjen da Eritrea senere nektet et britisk-chartret fly å lande.

Eritreiske flyplass-funksjonærer sa det ikke ville bli flere evakueringsmuligheter med fly, men britiske myndigheter sier likevel at de håper det skal la seg gjøre å gjennomføre en flygning.

USA fordømte i går begge lands bombeangrep og sa at de trappet opp konflikten alvorlig. Også Russland, Japan og andre land har uttrykt bekymring, og konflikten ble dominerende tema på toppmøtet i Organisasjonen for afrikansk enhet (OAU) i Burkina Faso.

(NTB/Reuters - DPA)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer