- Ingen utvidelse uten EU-traktaten

Kommer ikke på tale sier den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noen ny utvidelse av EU kommer ikke på tale uten at Unionens nye traktat trer i kraft, mener den franske presidenten Nicolas Sarkozy.

EU-sjefene diskuterte konsekvensene av at Irland stemte nei til Lisboa-traktaten på et langvarig middagsmøte torsdag, uten å trekke endelige konklusjoner.

Og selv etter desserten var fortært, var det fortsatt ikke full enighet om hvordan terrenget nå ser ut for Unionens institusjonelle problemer.

For den slovenske presidenten Janez Jansa, avtroppende EU-formann, mener EU kan fortsette å vokse også uten ny traktat.
Kan ramme Kroatia
- Jeg ser ingen grunn til at vi skal trekke fram utvidelsesspørsmålet her. Det bør ikke bli et offer, sa Janez, og hadde nok nabolandet Kroatia i tankene, som kan bli EUs 28 medlemsland allerede neste år.

- Men da trenger man en enstemmig avgjørelse, sa Sarkozy på sin pressekonferanse.

Som «alle» var enige om på forhånd, vil Irland bli gitt tiden fram til neste toppmøte i oktober for å legge fram sin dypere analyse av irenes nei, slik at EU-toppene kan se om det er mulig å få Irland med i traktatprosessen igjen.

Både Kommisjonen og rådssekretariatet vil spille en sentral rolle i arbeidet, og den påtroppende EU-formannen Nicolas Sarkozy vil også bidra aktivt.


Sarko til Dublin
Allerede få dager etter at Frankrike tar over formannskapet 1. juli vil Sarkozy reise til Irland for å diskutere mulige løsninger.

- De har ikke forpliktet seg til noen tidsplan, men at oktober er et godt tidspunkt for å gjøre opp status, sa den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen etter møtet.

Han svenske kollega understreket at lederen er fast bestemt på å få fullført traktatprosessen for å kunne vie tiden til andre spørsmål.

UENIG: Janez Jansa, avtroppende EU-formann (til høyre i bildet), mener EU kan fortsette å vokse også uten ny traktat. FOTO: ERIC VIDAL/ EPA
UENIG: Janez Jansa, avtroppende EU-formann (til høyre i bildet), mener EU kan fortsette å vokse også uten ny traktat. FOTO: ERIC VIDAL/ EPA Vis mer

- Det er bred enighet om ikke å føre Europa tilbake til lange forhandlinger og intern navlebeskuelse, sa Fredrik Reinfeldt.

Ifølge den Sarkozy-nære avisen «Le Figaro» skal den franske presidenten allerede ha bestemt seg for at en ny folkeavstemning er den beste løsningen på det irske problemet for ratifikasjonsprosessen.

Usikre tsjekkere
Samtidig vil de øvrige landene som ikke har ratifisert traktaten fortsette med sine prosesser. Usikkerhetsmomentet er Tsjekkia, hvor traktaten for tiden er til rettslig behandling.

Den tsjekkiske statsministeren Mirek Topolanek gjorde det natt til fredag klart at prosessen går videre, men ga samtidig uttrykk for at han var usikker på om den ville få flertall i parlamentet «hvis avstemningen skulle være i dag».

Reinfeldt sitter på sin side tilbake med inntrykk av at tsjekkerne vil ratifisere.

- Men president Václav Klaus har allerede erklært traktaten død?

- Det finnes ingen støtte for en slik vurdering her, sa Reinfeldt.


(NTB)