Ingen vann er trygge

Men du kan ta forholdsregler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Andre juledag gikk Ivar Formo gjennom isen og døde. Og i dag falt to personer gjennom isen på Nøklevann i Østmarka.

Isen er utrygg, men Skiforeningen vil ikke advare folk mot å gå på skøyter.

- Vi advarer ikke folk mot å bruke marka, tvert imot. Men vi advarer folk mot å ferdes utrygt, sier Oddvin Lund, markakonsulent i Skiforeningen til Dagbladet.no.

Skummelt å advare

Lund forklarer at foreningen ikke vil legge ut noen liste over trygge og utrygge vann.

- Det vil vi aldri gjøre, for vi har ingen mulighet til å følge med på alle vann. Folk må stole på egne observasjoner, og lære seg å ha det rette utstyret. Om vi lager lister fratar det folk nødvendig ansvar for egen sikkerhet og den erfaring de trenger for selv å bedømme isen.

Han påpeker dessuten at isen er i konstant endring, og at ingen vann er fullstendig trygge.

- Det er fullt mulig å gå igjennom i os over alt. Om vi skulle si hva som er helt trygt ville vi nesten bare måtte si Valle Hovin, sier han.

UTRYGT: To personer gikk i dag gjennom isen på Nøklevann i Oslo. De gikk gjennom en råk bak i bildet. Foto: SCANPIX
UTRYGT: To personer gikk i dag gjennom isen på Nøklevann i Oslo. De gikk gjennom en råk bak i bildet. Foto: SCANPIX Vis mer

Forholdsreglene

Om du vil bruke skøytene utenfor ishallen er det derfor noen sikkerhetsregler du bør huske.

- Hvis barn skal leke seg på isen bør en voksen alltid gå utpå først, og sjekke at isen holder. Så kan du merke av et område som barna må holde seg innenfor, sier Lund.

Husk at det alltid finnes skumle partier på de fleste vann, selv om isen jevnt over er tykk. Store vann med stor gjennomstrømning er gjerne spesielt krevende å ferdes på. Slike vann anbefaler skiforeningen kun for de med erfaring, riktig utstyr og turfølge.

Spesialutstyr

Om du skal bevege deg på is som er uoversiktlig anbefaler skiforeningen en liste med sikkerhetsutstyr.

- Spesialstaver med ispigg for skøyting, ryggsekk med magebelte og reim under skrittet eller rundt lårene, klesskift i vanntett pose, ispigger med fløyte rundt halsen og en redningsline.

- Og ispigger bør alle skaffe seg. Det er et minimum for alle som skal bevege seg på isen, sier Lund.

Også Skiforeningens løypesjef Olav Harlem mener piggene er nødvendig utstyr. Han har tre tommelfingerregler for å ferdes på isen.

- Gå ikke alene og ha en 20-30 meter lang line i sekken til å slenge ut når du selv eller andre er i trøbbel. Og husk for all del isbrodder i en snor rundt halsen. De koster 150 kroner i en sportsforretning, og jeg har selv erfaring med at de er livsviktige, sier Harlem til Dagbladet.no.

Det er mye tryggere å gå i gruppe enn alene. Med litt avstand vil det ofte være kun en person som går gjennom isen. Da er det drahjelp å få.

For mer informasjon, se Norsk Livredningsselskaps isvettregler.

Norges vassdrags og energidirektorat oppdaterer gjevnlig ismelding fra hele landet,

og tilbyr kart over svekket is.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer