Ingen våpen å finne

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush avslo å slippe FNs våpeninspektører inn igjen i Irak etter at landet var erobret av amerikanske styrker. I stedet skulle 1200 av hans egne inspektører lete etter masseødeleggelsesvåpen. I sin første, foreløpige rapport sier sjefinspektør David Kay at det ikke er funnet noe lager eller omfattende program for bygging av masseødeleggelsesvåpen. Noen spor, mindre laboratorier, ødelagte datamaskiner, dokumenter og liknende ting er funnet. Men David Kay har ikke funnet noe i nærheten av den trusselen som både president George W. Bush og statsminister Tony Blair brukte som begrunnelse for å bryte med FN og inspeksjonene under ledelse av Hans Blix, og invadere Irak.

Statsminister Tony Blairs regjering hevdet at Irak kunne ta i bruk masseødeleggelsesvåpen i stort omfang i løpet av 45 minutter. President George W. Bush ga inntrykk av at USA måtte invadere før soppskyen bredte seg over en amerikansk storby.

Nå sier Bush at det vesentlige er at terrorister aldri vil kunne skaffe seg masseødeleggelsesvåpen i Irak, fordi Saddam nå er borte. I presidentens årlige tale til nasjonen tidligere i år hevdet Bush at Irak hadde forsøkt å kjøpe betydelige mengder uran i Niger. Det er siden avslørt som en løgn. Den amerikanske ambassadøren som ble sendt for å undersøke saken, hadde for lengst rapportert at påstanden var gal. Åpenbart som hevn for at ambassadøren i sommer bekreftet dette offentlig, lekket noen i Det hvite hus at ambassadørens kone er CIA-spesialist på masseødeleggelsesvåpen. Det er straffbart å avsløre spioner i USA. Men president Bush gjorde ikke noe med saken i sommer da nesten ingen i mediene tok opp avsløringen. Først etter at CIA elleve uker seinere krevde gransking av lekkasjen, forsikret presidenten om at han også gjerne vil vite hvem det er som lekker i hans stab.

I meningsmålingene synker tilliten til president Bush som en stein. Da krigen i Irak pågikk, mente 75 prosent at han gjorde en god jobb i Irak-spørsmålet. Før David Kays rapport ble offentlig kjent, var dette tallet sunket til 47 prosent. Gradvis går det opp for et flertall i folket at presidenten førte dem, og USAs allierte, bak lyset.