KRIGEN FORTSETTER: Israel nekter å gi seg før den israelske soldaten Gilad Shalit blir satt fri. Foto: EPA/Pavel Wolberg/SCANPIX
KRIGEN FORTSETTER: Israel nekter å gi seg før den israelske soldaten Gilad Shalit blir satt fri. Foto: EPA/Pavel Wolberg/SCANPIXVis mer

Ingen våpenhvile mellom Israel og Hamas

Israel krever å få frigitt den kidnappede soldaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel vil ikke inngå noen våpenhvileavtale med Hamas før den israelske soldaten Gilad Shalit blir satt fri, sier Israels statsminister Ehud Olmert.


Israel og Hamas har i flere uker forhandlet gjennom egyptiske meklere for å få på plass en varig våpenhvileavtale for Gazastripen. De siste dagene har flere kilder sagt at en avtale er i emning, men dette avviser Israel.


«Statsministerens standpunkt er at Israel ikke vil inngå noen avtale om en våpenhvile før Gilad Shalit blir sluppet fri,» skriver statsminister Ehud Olmerts kontor i en pressemelding lørdag.

Gilad Shalit ble tatt til fange av væpnede palestinere i et angrep mot en militærpost på israelsk side av grensa ved Kerem Shalom, helt sør på Gazastripen, den 25. juni 2006.

- Nye krav

Torsdag sa nestleder Moussa Abu Marzouk i Hamas at den palestinske bevegelsen hadde godtatt en våpenhvileavtale med Israel, og at avtalen ville bli lagt fram i løpet av helgen.


Shalit ville bli sluppet fri i bytte mot palestinske fanger, og dette problemet var derfor løst, sa Marzouk.

Israel forholdt seg derimot tause om saken, og fredag sa den øverste lederen i Hamas, Khaled Meshaal, at forhandlingene hadde floket seg til.


Hamas beskylder nå israelerne for å ha endret sine krav i forhandlingene. Israel krever nå en våpenhvileavtale som ikke er tidsavgrenset, i stedet for en avtale som varer i 18 måneder, hevder bevegelsen.

Uavklart

Våpenhvileavtalen skal etter planen erstatte de ensidige våpenhvileerklæringene som Israel og Hamas kom med i januar. Om lag 1.300 palestinere og 14 israelere var da drept etter 22 dager med kamper.


Egypts sikkerhetssjef Omar Suleiman sier forhandlingene om fangeutveksling mellom Israel og Hamas har gått parallelt med forhandlingene om en varig våpenhvileavtale.


Den politiske situasjonen i Israel er fortsatt uavklart etter tirsdagens valg. Regjeringspartiet Kadima ble det største partiet i nasjonalforsamlingen, men det er høyrepartiet Likud ser ut til å ligge best an til å danne regjering.

(NTB)

HOLDES FANGET: Den fransk-israelske soldaten Gilad Shalit ble tatt til fange av væprnede palestinere 25. juni 2006. Foto: AFP/SCANPIX
HOLDES FANGET: Den fransk-israelske soldaten Gilad Shalit ble tatt til fange av væprnede palestinere 25. juni 2006. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer