Ingen våpenhvile

Nye kamper brøt ut i Presovo-dalen og i Makedonia i går etter at forhandlingene om våpenhvile brøt sammen etter tre timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forhandlingene ble ledet av NATOs utsending Pieter Faith, og representanter for den albanske geriljaen sa etter møtet at kravene var uakseptable.

Det gjaldt særlig et serbisk krav om å få utplassere serbiske politistyrker i en annen del av grensesonen. NATO har alt latt serberne patruljere i en sone nær grensa til Makedonia.

Vil ha føderasjon

I går morges la den albanske geriljaen som har vært aktiv langs grensa til Makedonia, fram fire krav i forbindelse med den spente situasjonen. De forlanger konstitusjonelle endringer som gjør Makedonia til en føderasjon, «en stat av to folk» som skal sikre Makedonias store albanske minoritet flere rettigheter og privilegier. De forlanger også at en internasjonal organisasjon gjennomfører en folketelling av landets albanske befolkning, og at andre land forholder seg nøytrale til konflikten på tross av den sterke internasjonale støtten til Makedonias regjering.

Frykt og uro

Vanskelighetene med å nå fram til en våpenhvileavtale, og geriljaens sterke språkbruk, øker frykten for alvorlig etnisk uro i området bare to år etter at NATO-bombingen stanset tidligere president Milosevics brutale behandling av kosovoalbanerne.

Jugoslaviske og makedonske myndigheter har kritisert NATO for ikke å gjøre nok for å stanse uroen. I et fjernsynsintervju i går sa Makedonias forsvarsminister at det internasjonale samfunnets reaksjoner stort sett har vært til fordel for albanerne.

Hittil har det kommet få signaler fra albanerne i Makedonia om støtte til geriljaen. I går beskyldte imidlertid tre av landets albanske organisasjoner regjeringen for «militær- og politi terror mot albanske borgere».

«Albanere i Makedonia står overfor alvorlig undertrykking og har ikke annet valg enn å gripe til våpen for å forsvare sin kulturelle og nasjonale eksistens,» heter det i en uttalelse fra de tre organisasjonene.

Nye forhandlinger

Parlamentet i Albania kritiserte i går Makedonias holdning til den albanske geriljaen.

«Suvereniteten til Makedonia er ikke truet, og beskyldningene som rettes mot albanerne er fullstendig grunnløse. Slike uttalelser kan være farlig for stabiliteten på Balkan,» heter det i uttalelsen fra det albanske parlamentet.

Forhandlingene om våpenhvile vil bli tatt opp igjen i dag.

<B>SLÅSS:</B> Disse albanske geriljasoldatene har slått seg til i skogen nær landsbyen Dobrasin, hvor de fortsetter angrepene inn i det sørlige Serbia.