Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen våpenstillstand i Libanon ennå

Våpenhvile, men hverken Hizbollah eller Israel har lagt våpnene helt ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): MAndag klokken 07.00 norsk tid trådte våpenhvilen mellom Israel og Hizbollah inn, etter nok en blodig natt i Libanon. Men hverken Israel eller Hizbollah har lagt våpnene helt ned.

Bare tre timer etter våpenhvilen trådte i kraft skjøt det israelske forsvaret mot en gruppe Hizbollah-soldater som siktet på dem med rifle. Minst en soldat mistet livet, melder den israelske hæren.

Israelske soldater har åpnet ild minst to ganger mot Hizbollah-soldater i Sør-Libanon i våpenhvilens første timer.

Ikke overraskende

Allerede da partene godtok våpenhvileavtalen, gjorde de det klart at våpnene ikke skulle legges helt bort. - Hvis noen skyter på oss, skyter vi tilbake, sa Asaf Shariv, statsminister Ehud Olmerts talsperson.

Isaac Herzog, medlem i det israelske sikkerhetskabinettet, sa at det var usannsynlig å tro at våpnene ville legges ned øyeblikkelig etter at våpenhvilen begynner. - Tidligere erfaringer med våpenhvile-avtaler viser dette, sa han ifølge nyhetsbyrået AP.

Søndag ble et møte mellom den libanesiske regjeringen og Hizbollah om implementeringen av våpenhvilen utsatt. Dette fordi Hizbollah ikke ønsker å gå med på å la seg avvæpne. En av de betingelsene FN la til grunn for våpenhvile, var avvæpning av geriljagruppen.

- Fortsatt våpenhvile

FORTSATT PÅ GRENSEN: Den israelske hæren har ikke trukket seg ut fra Libanon ennå. Foto: REUTERS
FORTSATT PÅ GRENSEN: Den israelske hæren har ikke trukket seg ut fra Libanon ennå. Foto: REUTERS Vis mer

Forsvarsminister Amir Peretz sa mandag at de israelske troppene vil være på vakt i Sør-Libanon, og at de vil svare på enhver trussel. - Med unntak av noen lokale uhell, har våpenhvilen holdt, sier Peretz ifølge AP.

Libanesiske og israelske representanter møtte mandag representanter for FN for å diskutere den israelske tilbaketrekkingen fra Sør-Libanon.

I løpet av mandagen reiste libanesere i horder tilbake til hjemmene sine i Sør-Libanon, regionen som er hardest rammet av den 34 dager lange krigen. Nødhjelpsforsyninger kjøres også inn etterhvert som kampene har roet seg ned.