Ingen var redd ham

SANDNES (Dagbladet): Naboer beskriver den drapssiktede 39-åringen som stille og innesluttet. Barn og voksne i Svaneveien visste godt hvem han var. Ingen var redd ham. I går gråt de over å ha mistet to nære naboer og at 39-åringen var utpekt som drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

39-åringens mangeårige psykiske lidelser var velkjent for hele nabolaget. Han pleide hver dag å dra ned til Sandnes sentrum. Naboene så ham på vei til og fra bussen og sier:

- På grunn av sykdommen hans var det vanskelig å føre en skikkelig samtale med ham.
Ledelsen ved Rogaland psykiatriske sykehus gikk i går kveld gjennom sykehusets loggbok for å se om 39-åringen den siste tida har henvendt seg med ønske om innleggelse.

- Så langt vi er i stand til å finne ut, har han ikke gjort noen henvendelser om dette til oss, sier sykehusdirektør Jørg Eirik Waula til Dagbladet.

Uteble

Etter det Dagbladet får opplyst, har 39-åringen fått et regelmessig tilbud ved den psykiatriske poliklinikken, men det har variert hvor ofte han selv har valgt å møte opp. Tidligere skal han ha hatt problemer med rusmidler, men det er ikke kjent om det har vært tilfellet den siste tida.

Alle naboene Dagbladet snakket med i går, var sterkt preget av den alvorlige hendelsen.

- Aggressiv

- Vi har aldri følt oss truet av ham. Jeg oppfatter 39-åringen som stille, rolig og sky. Han hadde dårlige perioder der han pleide å være depressiv og aggressiv, men dette kan skyldes at han ikke tok medisiner, sier Sverre Sivertsen.

Med lørdagens dobbeltdrap er det i løpet av ei uke begått fire drap i Rogaland. Inntil forrige uke var det to år siden siste drap i fylket.
Omkvedet blant flere av naboene som Dagbladet snakket med i går var at de aldri trodde slikt ville hende midt i blant dem.

Da Eigil Årstad, som bor i huset rett ved siden av åstedet, våknet i går morges og så ut av vinduet, oppdaget han politisperringene rett utenfor husveggen.

Aldri bråk

- Seinere hørte jeg på radioen at det hadde skjedd et dobbeltdrap. Jeg hørte ingenting i løpet av natta, men kona mi mener å ha hørt et eller annet. Vi flyttet hit i 1989, og har følt oss trygge hele tida. Rett etter at vi flyttet inn, fikk vi greie på at vi hadde en nabo som var psykiatrisk pasient. Men vi har aldri opplevd bråk eller problemer i det hele tatt, sier Årstad til Dagbladet.

Hanne Byrkjedal er sjokkert og skremt over dobbeltdrapet som fant sted i nabolaget. Hun kjenner både ofre og gjerningsmannens familie, og trodde ikke det var mulig at slike grusomheter skulle utspille seg i det som hun alltid har oppfattet som et stille og rolig strøk. Til tider skal det likevel ha vært gnisninger mellom den siktede og hans ofre.

Oppvokst i gata

- Gjerningsmannen er oppvokst her, en kraftig kar som har vært rolig så lenge jeg kan huske. De drepte kjente jeg godt. Mannen i huset var ufør og pleide å ta seg små turer ut. Kona var nylig hjerteoperert. Dette er så grusomt at jeg ikke har ord, sier Byrkjedal.
- Jeg skjønte med én gang hvem gjerningsmannen var da jeg hørte gatenavnet og det ble sagt at han var psykiatrisk pasient. Vi er i sjokk. Han blir regnet som en stille og rolig kar. Ingen har noen gang sett på ham som voldelig. Vi kunne ikke forestille oss at han kunne gjøre noe så forferdelig, forteller en rystet nabo som bor like i nærheten av Svaneveien.

<B>DÅRLIGE PERIODER:</B> -Vi har aldri følt oss truet av ham, men han hadde perioder da han kunne være depressiv og aggressiv, sier nabo Sverre Sivertsen.