KJENTE TIL PROBLEMER: Trine Skei Grande og resten av toppledelsen i Venstre skal ha kjent til en rekke episoder gjennom åra der Helge Solum Larsen (t.h.) skal ha oppført seg ufint i alkoholpåvirket tilstand. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
KJENTE TIL PROBLEMER: Trine Skei Grande og resten av toppledelsen i Venstre skal ha kjent til en rekke episoder gjennom åra der Helge Solum Larsen (t.h.) skal ha oppført seg ufint i alkoholpåvirket tilstand. Foto: Håkon Mosvold Larsen/ScanpixVis mer

- Ingen varslet om noe negativt

Verken alkoholproblemer eller annen uakseptabel atferd var tema da valgkomiteen innstilte Helge Solum Larsen til nestledervervet i Venstre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har snakket med lederen for valgkomiteen som foreslo Helge Solum Larsen som nestleder i Venstre i 2010, og lederen for valgkomiteen som midt i januar i år foreslo gjenvalg. Ingen har fått klager eller innspill som talte mot Solum Larsens kandidatur.

Alkoholproblemer
Men flere kilder sentralt i både Venstre og Unge Venstre sier til Dagbladet at det er velkjent i partiet at Helge Solum Larsen har en brokete fortid.

De viser til at han tidligere er dømt for promillekjøring med 2,46 i promille og har innrømmet å ha brukt narkotika som ung. Det skal også ha vært en rekke episoder gjennom åra der Larsen skal ha oppført seg ufint i alkoholpåvirket tilstand.

Samtidig forteller de at den gjengse oppfatningen i partiet er at han har «oppført seg bra» de siste åra, og tilsynelatende er blitt en roligere mann etter at han fikk familie. Den omtalte episoden på et julebord før jul, da han skjelte ut en ansatt i Venstre, ble tolket som et tilbakefall.

Ga ikke beskjed
Marianne Danielsen, som var leder i Stavanger Unge Venstre da Solum Larsen var leder i Unge Venstre, sier at hun ikke ønsker å rippe opp i historier fra 20 år tilbake. Men hun bekrefter at hun selv følte seg mobbet av Solum Larsen, og derfor trakk seg ut av politikken.

- Jeg ga ikke beskjed til noen om hans oppførsel. Hadde jeg gjort det, tror jeg nok noen ville tatt tak i det, sier Danielsen til Dagbladet.

Nåværende Venstre-leder Trine Skei Grande var på det aktuelle tidspunktet sentralstyremedlem i Unge Venstre.

Promilledom
I 1999 ble Solum Olsen tatt for promillekjøring etter å ha kjørt med 2, 46 i promille. Før han ble valgt som nestleder i 2010 fortalte han i et intervju med VG at han hadde brukt narkotika som ung.

- Vi kjente til promilledommen, men Helge Solum Larsen hadde sonet og gjort opp for seg.

Det skal være mulig å få en ny sjanse. Han ble valgt direkte inn i landsstyret, og var en glitrende politiker. Det var det vi vurderte ut fra, sier tidligere stortingsrepresentant May Britt Vihovde, som var leder av valgkomiteen i 2010.

- Solum Larsen ble innstilt til gjenvalg fordi han selv ønsket gjenvalg og ikke ble utfordret av noen. Vi har ikke mottatt noen klager på eventuelle problemer som jeg nå forstår at han har, sier leder for valgkomiteen, Line M. Rustad, til Dagbladet.

- Nå har folk i Venstre fortalt om at Solum Larsen har hatt problemer med alkohol. Har det vært noe tema for valgkomiteen?

- Nei, det har ikke vært noe tema for valgkomiteen, sier leder for komiteen Line M. Rustad til Dagbladet.