Ingen vei tilbake for romferja Endeavour

På vei tilbake til jorda. Følg landinga klokka 04.20 direkte her!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): SISTE: Endeavour landet trygt på Kennedy Space Center i Florida, i det som blir tidenes femte siste romferjelanding. Mannskapet på seks vil nå sjekkes av lege og ikke få mulighet til å gå ut av fartøyet før om 45 minutter.

Været på bakken ser ut til å samarbeide, og romferja Endeavour fyrte motorene i to minutter klokka 03.15 for å bremse hastigheten og komme ut av omløpsbane.

- Været høres nydelig ut, vi gleder oss til å se det, sier Endeavour-kommandør Zamka i det de flyr inn over vestkysten av Florida.

Dagbladet følger landinga. Trykk F5 for siste versjon og se Twitter-boksen til høyre for kontinuerlige oppdateringer.

Nå er det ingen vei tilbake: Romferja er godt igang med den timelange glideturen mot Kennedy Space Center (KSC) i Florida, hvor den lander klokka 04.20, norsk tid.

? Følg HD-værradar over Cape Canaveral.

Endeavour-astronautene, som nå har gitt oss verdens beste utsikt, har gjort ISS 90 prosent komplett etter en serie på tre romvandringer.

- Fin Florida-nattPilot Chris Ferguson har brukt kvelden på å fly rundt KSC i en T-38-jet for å observere værforholdene. NASA har en meget omfattende liste over kriterier som må møtes for å gi grønt lys.

- Han sier det er en fantastisk natt for å lande i Florida. Det kan være et par tynne skylag dere må slå gjennom. Det siste skylaget var så tynt at han kunne se gjennom de fleste steder. Så det ser virkelig bra ut for KSCs rullebane 15, sa CAPCOM og tidligere romferjekommandør Rick Sturckow fra oppdragskontrollen i Houston.

BrattEndeavour har nå opplevd de første effektene av jordatmosfæren over Sør-Stillehavet.

INNFLYVNINGSRUTA: Endeavour lander 04.20, norsk tid. Grafikk: NASA/Spaceflightnow.com
INNFLYVNINGSRUTA: Endeavour lander 04.20, norsk tid. Grafikk: NASA/Spaceflightnow.com Vis mer

Det markerer en kritisk del av innflyvningen fra verdensrommet, når fartøyet bruker luftmotstanden til å bremse fra en fart på over 7,7 kilometer per sekund til bare rundt 360 kilometer i timen.

Ved overgangen til atmosfæren vil romferjenesen peke 40 grader opp, slik at det svarte heteskjoldet på undersiden av flykroppen og vingene gløder rødt og beskytter mot de over 1500 varmegradene som utvikles.

Senere vil romferja foreta tre s-formede svinger for å miste mer hastighet før den flyr inn over Mellom-Amerika og Florida fra sør.

Under den siste delen av innflyvninga peker nesen på romferja sju ganger brattere ned enn et passasjerfly. Populært kalt en «murstein med vinger» får det motorløse fartøyet nøyaktig én sjanse på å lande.

Dette blir romferjeprogrammets 23. nattlanding.

MALERISK: Endeavour i siluett under innflyvning til ISS i forrige uke. Foto: NASA
MALERISK: Endeavour i siluett under innflyvning til ISS i forrige uke. Foto: NASA Vis mer