Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen vei tilbake

ÅRÅSEN (Dagbladet.no): Per Orderud sier han vil legge alle kort på bordet, og at han ikke trodde han ville bli dømt i forrige rettsinstans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralt i gårdstvisten var penger. Faren ville ha mer penger for gården enn først avtalt. Eneste grunnen til at Per godtok farens krav om høyere salgssum for Orderud gård var at han kunne få større avskrivninger. Per fremstår som svært godt orientert om skattespørsmål og avskrivingsregler. Kort sagt, opptatt av penger.

I juni 99 blir Per siktet for medvirkning til drap på hele sin nærmeste familie.

Per hevder han valgte å lyve om den falske kjøpekontrakten for politiet fordi han ikke ville tape ansikt, og fordi han var lei seg for falskneriet.

- Men var ikke det bare småtteri i forhold til en drapstiltale?

- Det er mulig dere syns det, men det syns ikke jeg. Jeg trodde dessuten ikke at det ville bli tatt ut tiltale. Det trodde vel ikke dere heller, sa Per munnrapt.

Mens Per forklarer seg sitter Veronica med hodet i hendene og ser ned i bordet. Statsadvokat Jørn S. Maurud sitter i den andre enden av langbordet, og bombarderer mannen hennes.

Løy i avhør

Maurud fortsatte å påpeke alle gangene Per Orderud har løyet eller gjort noe galt i saken. I forbindelse med undertegnelse av skjøtet på Orderud gård skal Per nærmest ha forsøkt å påvirke to vitner ved et regnskapskontor til å si at de var tilstede da faren undertegnet. Det var de ikke.

Duell

Maurud og Orderud utkjemper en detaljrik ordduell om dokumentfusk og løgner. Per blir drevet fra skanse til skanse og Maurud antyder omfattende manipulering fra Pers side i gårdstvisten. Statsadvokaten finner det merkelig at Per flere ganger har nektet å forklare seg til politiet under etterforskningen.

- Jeg har samarbeidet hele tiden, jeg. Det eneste er de kjøpekontraktene og lille julaften, sa Per.

Maurud mener Per holdt seg til løgnene helt til det ikke nyttet å holde tilbake lenger. Per sa han ville se det an litt før han innrømmet forfalskningen.

- Hvorfor er tida nå inne til å si det selv?

- Jeg vil legge alle korta på bordet. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle bli dømt sist, men nå er det ingen vei tilbake, oppga Per som forklaring til gårsdagens innrømmelser.

- Var du interessert i at denne saken skulle i det hele tatt skulle oppklares?

- Det har jeg vært hele tiden. Jeg mener jeg har samarbeidet så godt jeg har kunnet, sier Per.

Hele Norges coronakart