Ingen veit om han overlever natta

Israelske soldater er nå inne i bygningen der Yassir Arafat oppholder seg. Han sitter bak et bord der et ensomt stearinlys brenner sakte. Foran ham ligger en maskinpistol.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meldingene som renner inn fra Midtøsten i dag er som tatt ut fra en grusom krigsfilm. Natta begynte med at Hamas tok på seg skylda for drapene på fire jødiske bosetter på Vestbredden. Kort tid seinere ble det kjent at Israels regjering ga ordre om delvis mobilisering av landets militære reservestyrker.

Bare minutter seinere begynte 30 israelske tanks å kjøre inn i Ramallah, der Yassir Arafat har vært holdt i husarrest siden 3. desember i fjor.

Mange drept

Mens soldatene var på vei til Arafats hovedkvarter, ble to jødiske bosettere knivdrept i Gazastripen. Alt dette skjedde før de fleste hadde fått gnidd søvnen ut av øynene. Og det skulle bli verre.

Mens de israelske soldatene omringet Arafat, ble en palestinsk mann og en palestinsk kvinne drept i kampene mellom israelske soldater og palestinerne. Litt før klokka 10.30 norsk tid gikk israelske soldater inn i Arafats hovedkvarter.

Da var fem palestinere og en israelsk offiser drept. 11 mennesker var såret.

Rett før klokka tolv i formiddag oppfordret den palestinske selvstyremyndigheten det palestinske folket til å kjempe mot israelerne. Det tok litt over en halvtime før den 18 år gamle palestinske jenta Ayat Ahkras sprengte seg sjøl og tre andre mennesker.

Klokka 13.30 begynte israelske soldater å skyte mot Arafats hovedkvarter. Mens angrepene pågikk ringte Arafat til topp-politikere over hele verden og ba om hjelp.

Vil bli martyr

I kveld er det klart at israelske soldater har tatt over første og tredje etasje i bygningen. De har skrudd av elektrisiteten, kuttet telefonledninger, stanset vannforsyningen og skal ha arrestert 60 mennesker. Noen meldinger sier at Arafat er i andre etasje, der han har kontoret sitt, en spisesal og soverom. Andre hevder han gjemmer seg i kjelleren.

- Gud må gi meg den ære å bli martyr i dette hellige landet. Til tross for motstanden vi møter nå, vil vi aldri overgi oss.

Israelske myndigheter har lovet at de ikke skal drepe Arafat. Ingen er likevel sikre på om han overlever natta.

Kilder: NTB, AP, REUTERS, AFP, PA, Abu Dhabi

INNE: Yassir Arafat er fortsatt inne i hovedkvarteret sitt. Her er han avbildet for noen timer siden, mens israelske soldater angrep bygningen.
UTE: Israelske soldater fyrte løs mot Arafats hovedkvarter etter at de hadde omringet det.