Ingen venner i sikte

Jörg Haider er ikke bare sendt ut i kulda av politikere i Europa og USA. Nå sier også verdenskjente skuespillere, musikere, kongelige, bildende kunstnere, scenekunstnere og andre framtredende personligheter i inn- og utland nei takk til å besøke Østerrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Catherine Deneuve og Claudia Cardinale sa tidlig at de ikke vil være til stede ved operaballet i Wien i mars. Betty Freeman, en av de største utenlandske sponsorene av den prestisjetunge Salzburg-festivalen, har trukket all støtte tilbake. Prins Charles har avlyst en reise til Østerrike i mai, noe Haider selv ikke tar så tungt. Han sier også at ingen i Østerrike er skuffet over at prinsen ikke kommer.

- Det østerrikske folk ville vært skuffet hvis det hadde vært Diana som skulle ha kommet, og som avlyste, men ikke i dette tilfellet, sier Haider til Sunday Times.

Avlyste

Lou Reed avlyste søndag konserten i Wien, som var satt opp som en del av hans europaturné.

- Folk har rett til å velge en som ham (Haider), men det betyr ikke at alle andre må komme nær ham, sa Lou Reed til en østerriksk radiostasjon etter avlysningen.

Rainhard Fendrich, som har laget popvideoen «I Am From Austria», sier til magasinet Profil at han skammer seg slik over å være østerriker at han «nå er på Mallorca og foretrekker å snakke engelsk».

Elfride Jelinek, som er en av Østerrikes mest berømte skuespillforfattere, har gjort det klart at ingen av hennes skuespill vil bli oppført i Østerrike så lenge Frihetspartiet sitter i regjeringen.

Jodlekonkurranse

Den kunstneriske lederen for Salzburg-festivalen, Gérard Mortier, sier han frykter at Haider vil gjøre festivalen om til «en miks av Strauss-valser og jodlekonkurranse». Han oppfordrer også til boikott av nyttårskonserten fra Wien, og sier at hvis Nikolaus Harnonkourt sier ja til å dirigere nyttårskonserten, vil han utelukke ham fra årets Salzburg-festival.

En rekke franske kunstnere har også gjort det klart at de ikke vil delta på kunstutstillinger i Østerrike.

Økonomi

Reaksjonene på Jörg Haiders Frihetspartis inntreden i regjeringen har også fått mange østerrikere til å se mørkt på framtida. Særlig industri og næringsliv har fått føle de negative virkningene, og frykter at striden rundt Haider kan komme til å kjøre landets økonomi i grøfta.

Belgia har allerede avlyst en rekke kontrakter med industriselskaper i Østerrike, og har oppfordret belgierne til å finne skiferiemål i andre land enn Østerrike.

Avbestillinger

Og avbestillingene strømmer inn både fra Belgia, Tyskland og Sveits, som utgjør hovedtyngden av skituristene i Østerrike. Israelske reiseselskaper har også avlyst en rekke store gruppereiser.

Turistindustrien i Østerrike omsatte i fjor for mer enn 113 milliarder kroner, og disse inntektene utgjør en større andel av økonomien enn i noe annet industrialisert land.

IKKE TILTREKKENDE: Verdenskjente kunstnere står i kø for å si nei til Jörg Haider.