«Ingen» vet hva de mystiske sekskantene Kina bygger i Sør-Kinahavet er. Norsk militærekspert tror han har svaret

- Vi pessimistene har ventet dette lenge, sier forsker Ståle Ulriksen ved NUPI og Sjøkrigsskolen. 

MISSILSILO?: Bildet viser en av figurene sattelittbildene har fanget opp fra Subi Reef, en av de tre revene på Spratly-øygruppa. Foto: AMTI / CSIS / Dagbladet
MISSILSILO?: Bildet viser en av figurene sattelittbildene har fanget opp fra Subi Reef, en av de tre revene på Spratly-øygruppa. Foto: AMTI / CSIS / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spenningen øker i Sør-Kinahavet, hvor en av de mest omfattende militære opprustningene siden den kalde krigen nå virker å være i gang.

Her krangler mange forskjellige asiatiske land om retten til tusenvis av bittesmå øyer.

Kina er en av de mest aggressive partene, og mener de har eiendomsrett til nesten hele sulamitten, selv om mange av øyene ligger svært langt unna kinesisk fastland.

En av konfliktene dreier seg om hvorvidt Kina har rett på øygruppa som kalles Spratly
, som består av cirka 750 ubebodde småøyer, korallrev og skjær mellom sørlige Vietnam og Filippinene.

I sommer avklarte voldsgiftsdomstolen i Haag at Kinas krav til øygruppa ikke er innafor internasjonal rett - men kineserne har nektet å lytte til avgjørelsen.

Mystiske sekskanter

Nå vekker satelittbilder fra øygruppa oppsikt i internasjonale medier.

Bildene viser uidentifiserte heksagonale figurer, og er publisert av Asian Maritime Transparency Initiative (AMTI).

- Grunnen til at vi har lagt ut bildene er fordi vi vil samle meningene til andre eksperter på området, sa AMTI-direktør Gregory Polling til Business Insider da bildene først ble omtalt i august.

Tre måneder senere er det uklart hva det er - men eksperter har ifølge avisa spekulert i om det kan være såkalte «SAM sites», altså utskytningsramper for luftvernmissiler.

Kina har drevet bygging på Spratly-øyene siden 2014, men de nye strukturene har ifølge AMTI tatt form i mai på den ene av øyene og i juli på de andre to.

Noen av dem er altså bygd etter at dommen i Haag avgjorde at Kina ikke har krav på øyene.

Etter å ha sett bildene har Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen og NUPI en litt annen teori.

- Jeg tror det er missilsiloer. De runde dingsene i sekskantene er sannsynligvis lokk, og under dem ligger det da trolig missiler. De er ganske lik tilsvarende siloer på litt eldre sovjetiske og kinesiske fartøy, sier Ulriksen, som sier han tror det både kan være snakk om luftvernmissiler og antiskipsmissiler - altså ikke bare «SAM», som står for «surface-to-air missiles».

Han er ikke særlig overrasket - og påpeker at Kina utplasserte missiler allerede i februar i år på en annen øygruppe kalt Paracel-øyene.

Det vakte stor oppsikt den gangen.

- Dette er veldig alarmerende, fordi Spratly-øyene kan være neste, sa Richard Javad Heydarian ved De La Salle University in Manila til Japan Times da nyheten ble kjent i februar.

Dessuten har Google Earth-bilder ifølge Ulriksen vist at det ligger kinesiske krigsskip til havn på øygruppa Spratly, og at kineserne har bygd forsterkede hangarer og rullebaner for jagerfly og bombefly på de tre kunstige øyene hvor de sekskantede figurene nå er oppdaget.

Oppsiktsvekkende

Ulriksen synes likevel det er oppsiktsvekkende hvis det stemmer.

- Vi har vel ventet dette lenge, vi pessimistene, men det er veldig oppsiktsvekkende at Kina gjør dette mot hele verdens vilje, uten at noen stopper dem. Det er tegn på at de mener veldig alvor, de har ikke tenkt å gi seg på dette, sier Ulriksen.

Hvis den norske eksperten har rett i at det er missilsiloer som er på bildene, kan det endre sikkerhetssituasjonen i Sør-Kinahavet.

Siden 2013 har Kina bygd flere kunstige øyer i havområdet, samtidig som de har startet en storstilt militær opprustning på enkelte øygrupper.

USA har reagert kraftig på Kinas krav.

Fram til nå har skip og jagerfly eid av USA dukket opp i området flere ganger - noe Ulriksen mener er en demonstrasjon fra USA mot Kinas militære opprustning.

USA mener nemlig at Kina må rette seg etter avgjørelsen i Haag-domstolen for å vise at landet respekterer internasjonal rett, men kineserne akter ikke å gi opp øyene.

Svekker USA

Hvis Ulriksen har rett i at det er missilsiloer på bildene, gjør kineserne - som tidligere har truet med å etablere en luftkontrollssone over Sør-Kinahavet- det vanskeligere for amerikanerne å protestere.

MISSILSILO?: Bildet viser en av figurene sattelittbildene har fanget opp fra Mischief Reef, en av de tre revene på Spratly-øygruppa, 22.juli i år.  Foto: AMTI / CSIS / Dagbladet
MISSILSILO?: Bildet viser en av figurene sattelittbildene har fanget opp fra Mischief Reef, en av de tre revene på Spratly-øygruppa, 22.juli i år.  Foto: AMTI / CSIS / Dagbladet Vis mer

- Tidligere kunne USA sende inn et krigsskip i området uten noen særlig risiko. Med disse siloene og flybasene blir det trukket en ny forsvarslinje lenger sør som vil gjøre det mye mer utrygt for USA, sier Ulriksen.

Ett av de store utenrikspolitiske spørsmålene de siste årene har vært om den raskt voksende stormakten Kina vil respektere andre lands landegrenser.

Denne saken er ifølge Ulriksen det første ordentlig grove eksempelet på at de ikke gjør det.

Det er det ikke bare Filippinene og Vietnam som misliker.

Flere land gjør krav på Spratly-øyene og andre øyer i Sør-Kinahavet. I tillegg til Kina, er det overlappende krav fra Vietnam, Malaysia, Taiwan, Filippinene, Brunei og delvis Indonesia, noe som har ført til en langvarig diplomatisk konflikt mellom landene.