MANGE OM BEINET: Jimmie Åkesson (t.v.) blir neppe statsminister. Annie Lööf og Ulf Kristersson (t.h.) kan derimot få jobben. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
MANGE OM BEINET: Jimmie Åkesson (t.v.) blir neppe statsminister. Annie Lööf og Ulf Kristersson (t.h.) kan derimot få jobben. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpixVis mer

Valget i Sverige

Ingen vet hvem som blir statsminister i Sverige. Tre personer kan få jobben

Men Jimmie Åkesson får ikke jobben. - Dette er siste valg de andre partiene kan fryse ut Sverigedemokraterna, sier Kristin Clemet.

Tre dager før valget er det uklart hvem som vinner regjeringsmakta i Sverige.

Jenny Madestam, statsviter ved Södertörns høgskole i Stockholm, og Civita-sjef Kristin Clemet hjelper Dagbladet evaluere regjeringsalternativene.

- Spørsmålet om hvem som blir statsminister er veldig vanskelig å svare på. I øyeblikket er svaret enten Stefan Löfven (61) eller Ulf Kristersson (54). Akkurat i dag virker det til å bli Löfven, sier Madestam til Dagbladet.

To kandidater i motvind

Venstresida og Löfven har mest vind i seilene. De har 41 prosent oppslutning på et gjennomsnitt av meningsmålinger, ifølge Sveriges Radio.

TETT: Men Stefan Löfven ligger et hestehode framfor Ulf Kristersson. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix
TETT: Men Stefan Löfven ligger et hestehode framfor Ulf Kristersson. Foto: Erik Simander/TT / NTB scanpix Vis mer

Den borgerlige Alliansen, som ledes av Ulf Kristersson, ligger rundt 38 prosent på snittmålingene. Fire år i opposisjon har medført fall på målingene for Moderaterna, som står i fare for å miste plassen som Sveriges nest største parti.

- Mitt inntrykk er at Kristersson gjør en god valgkamp, at han ofte er «den eneste voksne i rommet». En seriøs og flink type. Men Moderaterna har et utydelig politisk prosjekt. Det samme kan sies om Stefan Löfven, som er sympatisk etter min mening. Men han regnes som dårlig og utydelig i debattene, sier Clemet.

SD på utsiden

Både Madestam og Clemet tror Löfven eller Kristersson skal styre Sverige etter valget, men hvem skal de regjere sammen med?

Kristin Clemet tror vi kan skrive Sverigedemokraterna ut av regjeringskabalen også i år - men trolig for siste gang.

- På sikt vil det være helt umulig å ikke ta hensyn til SD. Jeg tror dette er siste valget de andre partiene i Sverige kan fryse ut Sverigedemokraterna. I det lange løp går ikke det.

Löfvens plan A

Ingen av de to blokkene har flertall alene, og innvandringskritiske Sverigedemokraterna er på vippen. De har gått noe tilbake i det siste, men har fortsatt en oppslutning rundt 17,7 prosent på snittmålingene.

Jenny Madestam sier Löfven har flere alternativer dersom venstresida blir større enn Alliansen.

JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- En fortsettelse av dagens regjering av Socialdemokraterna og Miljöpartet, med støtte fra Vänsterpartiet, er selvsagt én mulighet, sier statsviterern.

Löfvens plan B

Stefan Löfven har også vært tydelig på at han ikke ønsker å la seg låse inn i en rødgrønn blokk. Madestam tror han kan finne på å vende snuten mot sentrum.

- En annen mulighet for Löfven er en sentrumsregjering bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna og Miljöpartiet, sier hun.

En slik sentrum-venstre regjering i Sverige tror derimot ikke Kristin Clemet noe på.

- Jeg tror det er usannsynlig at Centerpartiet og Liberalerna bytter side, sier hun, og minner om at spesielt Centern har vært tydelige på at en regjering med Löfvens parti er uaktuelt.

Löfvens plan C

De etablerte partienes berøringsangst overfor Sverigedemokraterna har også gitt liv til spekulasjoner om en siste mulighet for Löfven til å beholde makten: En allianse med fiendene i Moderaterna. Enkelte kommentatorer i Sverige har tatt til orde for denne løsningen, og viser til den tyske regjeringen.

Ulf Kristersson og Stefan Löfven vil i så fall ende med å sitte i samme regjering, men det tror ikke verken Madestam eller Clemet er sannsynlig.

- Alliansen på borgerlig side henger jo fortsatt sammen, poengterer Clemet.

Kristerssons muligheter

For Ulf Kristersson og Moderaterna finnes flere regjeringsalternativer, i tillegg til Alliansen de går til valg med.

- Et eller flere rødgrønne partier eller Sverigedemokraterna kan bli faste støttepartier for en allianseregjering, sier statsviter Jenny Madestam.

Hun tror også at både Moderaterna og Socialdemokraterna kan ende med å regjere alene, og danne flertall fra sak til sak.

- Dersom Sverigedemokraterna samarbeider fast med en Kristersson-regjering, må nok den regjeringen bli uten Centerpartiet og Liberalerna. De har markert veldig motstand mot SD, sier Clemet.

Da Dagbladet intervjuet Jimmie Åkesson var han tydelig på at regjeringsmakt ikke var trolig, men at partiet hans vil være med å styre Sverige. Moderaterna og Kristdemokraterna er partiene han håper på å overbevise.

Jokeren Annie Lööf

En tredje statsministerkandidat er Centerpartiets leder Annie Lööf (35). En riksdagspolitiker i Moderaterna fortalte nylig Expressen at maktspillet etter valget kan ende med at Lööf inntar statsministerstolen, selv om partiet hennes er under ti prosent på målingene. En relevant sammenligning er Bondevik II-regjeringen i Norge.

Dersom Moderaterna velger å samarbeide med Sverigedemokraterna, vil Socialdemokraterna trolig gå for et regjeringssamarbeid med Centern og Liberalerna. Alternativt kan Moderaterna være så svekket etter valget at Centern kan presse sin partileder inn som statsminister på borgerlig side.

Lööf får støtte fra 41 prosent av velgerne i en tillitsmåling fra DN/Ipsos, noe som er høyest av samtlige partiledere.

- Hun vil være en samlende kandidat, selv om Centern ikke selv lanserer henne, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.