STILLE: Ifølge det Dagbladet får opplyst, har det ikke har vært noen form for dialog mellom oljeminister Tord Lien og Statoil om Statoils kontrakt med det angolske oljeselskapet Sonangol, før kontrollkomiteen fattet interesse for saken i januar. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STILLE: Ifølge det Dagbladet får opplyst, har det ikke har vært noen form for dialog mellom oljeminister Tord Lien og Statoil om Statoils kontrakt med det angolske oljeselskapet Sonangol, før kontrollkomiteen fattet interesse for saken i januar. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Ingen vet hvor 715 millioner har endt opp: Ba ikke om info om Statoils Angola-kontrakt før i januar

Først da kontrollkomiteen tok kontakt, begynte brevene å strømme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag bestemte Stortingets kontoll- og konstitusjonskommité seg for å be oljeminister Tord Lien redegjøre for hva han har visst om Statoils inversteringer i Angola - og når han fikk vite det.

Dagbladet har fått lese brevet, der komiteen stiller spørsmål om departementet er blitt orientert om budprosessen knyttet til Statoils investeringer i Angola, og betalingene til sosiale prosjekter og det mye omtalte teknologisenteret.

I brevet ber komiteen også Lien redegjøre for i hvilken grad dette har vært et tema i eierskapsdialogen mellom olje- og energidepartementet, når det i så fall har vært tatt opp, og hva som er blitt sagt (sa faktaboks for spørsmålene).

- Ingen korrespondanse Gjennom en rekke henvendelser de siste ukene har Dagbladet forsøkt å komme til bunns i når Angola-kontrakten ble et tema mellom departementet og Statoil, og hva Lien har visst om de 715 millionene Statoil betalte til det angolske oljeselskapet Sonangol - som nå ingen vet hvor er blitt av.

Ifølge det Dagbladet får opplyst, har det ikke har vært noen form for dialog mellom departementet og Statoil om Statoils kontrakt med det angolske oljeselskapet Sonangol, før kontrollkomiteen fattet interesse for saken i januar.

«Det finnes ikke noe korrespondanse mellom OED (Olje- og energidepartementet, journ.anm.) og Statoil om Angola-kontrakten før januar 2016», skriver kommunikasjonsavdelingen i EOD i en epost til Dagbladet.

På spørsmål om det finnes dialog rundt denne Angla-kontrakten mellom OED og andre aktører, så er svaret det samme:

«OED har ikke vært involvert i korrespondanse om Angola-kontrakten før januar 2016 verken med Statoil eller andre.»

Departementet opplyser også at Angola-kontrakten heller ikke har vært et tema på muntlige møter mellom departementet og Statoil før i januar.

Luftslott fra 2011 Januar 2016 ble altså starten på dialogen om en kontrakt Statoil undertegnet med det angolske statseide oljeselskapet Sonangol i 2011.

Som en del av kontrakten måtte Statoil betale til sammen 715 millioner kroner i sosiale bidrag og støtte til et forskningssenter. Statoil aner ikke hvor disse pengene er, og Sonangol har så langt nektet å fortelle dem det.

Saken ble omtalt av Verdensmagasinet X allerede i 2013, av internasjonale medier i 2014 og i en rekke større norske medier rundt årsskiftet. Men det har altså ikke vært et tema mellom departementet og Statoil før i januar, da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite fattet interesse for saken.

I løpet av januar, februar og mars har det gått sju brev fram og tilbake mellom Lien og komiteen, og mellom Lien og Statoil.

- Vil ikke be om kontrakt Dagbladet har også spurt Lien om han har sett - eller bedt om å få se - kontrakten som Statoil skrev under i 2011. Svaret er nei, og Lien understreker at han heller ikke har ønske om å se kontrakten.

- I tråd med statens eierskapsutøvelse er det Statoils ledelse og styre som fatter de kommersielle beslutningene i selskapet. Dette gjelder også inngåelse av denne typen kontrakter. Departementet har ikke mottatt eller sett kontrakter knyttet til Statoils virksomhet i Angola, og vi vil heller ikke be om dette, skrev Lien i en epost til Dagbladet 8. mars.

Han har tidligere uttalt til Dagbladet at han ikke ser på det som sin oppgave å komme til bunns i hvor pengene har endt opp.

- Det er Statoil som har ansvaret for (...) å ha kontroll med selskapets pengestrømmer, sa Lien til Dagbladet i starten av mars.

Tord Lien skriver i en epost til Dagbladet tirsdag kveld at han vil svare på brevet når det er mottatt.

- Jeg har ennå ikke fått det omtalte brevet fra komiteen. Når jeg har mottatt det vil jeg besvare det på vanlig måte, skriver Lien til Dagbladet.

- Konkrete forventninger I november 2015 stilte også Venstre-leder Trine Skei Grande spørsmål om hvordan Lien sikrer seg at Statoils aktivitet i Angola skjer uten å bygge opp korrupsjon.

Lien svarte da blant annet følgende:

- Det stilles konkrete forventninger til selskapenes arbeid mot korrupsjon og for åpenhet i økonomiske transaksjoner. I eierdialogen mellom Olje- og energidepartementet og Statoil er selskapets oppfølging av regjeringens forventinger på dette området et sentralt tema.