VI RØRER IKKE: Selvutnevnt statsminister i Folkerepublikken Donetsk og separatistleder, Alexander Borodai, nekter for at opprørerne har rørt krasjstedet. Dermed benekter han det hele verden har rapportert om. Samtidig nektet han for at de svarte boksene er funnet da han stilte opp på presssekonferanse med verdenspressen i dag. Foto: AFP PHOTO/ BULENT KILIC
VI RØRER IKKE: Selvutnevnt statsminister i Folkerepublikken Donetsk og separatistleder, Alexander Borodai, nekter for at opprørerne har rørt krasjstedet. Dermed benekter han det hele verden har rapportert om. Samtidig nektet han for at de svarte boksene er funnet da han stilte opp på presssekonferanse med verdenspressen i dag. Foto: AFP PHOTO/ BULENT KILICVis mer

Ingen vet hvor de svarte boksene er, og denne mannen nekter for å ha dem

Etterforskningen av flykatastrofen er et totalt kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etterforskere har ikke fått slippe inn, lik blir robbet for verdisaker og båret vekk av pro-russiske separatister, og ingen vet hvor de svarte boksene er.

Rednings- og søkeaksjonen etter nedskytingen av Malaysia Airlines MH17 øst i Ukraina, er et totalt kaos, og myndigheter verden over er bekymret for at de ikke vil komme til bunns i saken.

Det er et internasjonalt krav at alle detaljer skal på bordet, i flykatastrofen der 298 mennesker døde.

Hvor er de svarte boksene? Det er faktisk ingen som vet, eller ingen som offisielt har uttalt seg om at de har kontroll på flyets svarte bokser.

I går opplyste pro-russiske opprørere, som trolig var først på krasjstedet torsdag , at de har åtte av tolv av flyets opptaksutstyr. Dette er imidlertid en spesiell opplysning, fordi fly vanligvis har to opptaksutstyr, altså svarte bokser. Én av disse registrerer flydata, mens den andre tar opp samtalene mellom kapteinen og styrmannen.

En såkalt «svart boks» er egentlig en ferdsskriver, som skal kunne gi trafikkdata og annen informasjon ved et havari og andre alvorlige hendelser.

Ukrainske myndigheter sa de hadde fått tak i minst én svart boks og begge ferdskriverne til flight MH17.

I går kveld kom imidlertid separatistleder og selvutnevnt statsminister i Folkerepublikken Donetsk, Aleksander Borodai, med en kontrabeskjed:

- Ingen av de svarte boksene har blitt funnet.

- Vi rører ikke krasjstedet i det hele tatt, skal han ha sagt på en pressekonferanse, ifølge Straits Times.

Full forvirring Talsmann for det ukrainske sikkerhets- og militærråd, Andrey Lysenko, opplyste på en pressekonferanse tidligere i dag at etterforskere er i full gang med å prøve og finne flyets opptaksutstyr.

- Vi har ingen informasjon om hvor disse kan være, sa Lysenko, ifølge Wall Street Journal.

Ifølge nærings- og handelsminister i Ukraina, Pavlo Sjeremata, skal imidlertid de svarte boksene være i Ukraina.

- De er på ukrainsk jord, men jeg vet ikke om vi har dem eller om et internasjonalt team har det, sier Sjeremata, ifølge CNN.

I Moskva? En rekke rapporter i går gikk på at de svarte boksene var fraktet til Moskva. Innenriksminister Arsen Avakov i Ukraina, mener en video han hadde publisert beviser de pro-russiske separatistene frakter de antatte våpnene - SA-11 Buk - et missilbatteri-system fra Sovjet-tida, over grensa til Russland.

STORT OMRÅDE: Leteområdet der vrakrestene ligger er svært stort. Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
STORT OMRÅDE: Leteområdet der vrakrestene ligger er svært stort. Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET Vis mer

Hvis Moskva også er destinasjonen til de svarte boksene, er det ifølge Forbes-spaltist John Goglia liten sjanse for at de da blir retunert til internajsonale etterforskere som skal undersøke flykatastrofen.

- Og om de blir det, er de trolig tuklet med, skriver han.

Han mener også de svarte boksene vil være av liten verdi, nettopp fordi alle spor peker på at det var pro-russiske separatister, støttet av Russland, som skjøt ned flyet.

- Som et resultat av en eksplosjon vil de trolig slutte å ta opp med en gang, sier han.

- Russland hjelper Ifølge AP anklager ukrainske myndigheter Russland for å hjelpe separatistene med å destruere verdifulle bevis.

Blant annet skal transporten av de 38 stjålede likene ha blitt assistert av en spesialsoldat med en distinkt russisk aksent.

Den påståtte innblandingen fra Russland gjør klimaet mellom de store nasjonene enda kjøligere, og det er nå et krav om at Russland må sørge for at internajsonale etterforskere får tilgang til krasjstedet.

SPERRER: En rekke myndigheter har lot seg frustrere over separatistenes innblanding, og at de skal ha ødelagt krasjsteder. Her vokter en pro-russisk separatist mens ukrainske hjelpemannskaper frakter bort et lik. Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET
SPERRER: En rekke myndigheter har lot seg frustrere over separatistenes innblanding, og at de skal ha ødelagt krasjsteder. Her vokter en pro-russisk separatist mens ukrainske hjelpemannskaper frakter bort et lik. Foto: AFP PHOTO / DOMINIQUE FAGET Vis mer

Europol sender nå sju etterforskere til området, men en talsmann for Europol ville ikke svare på om organisasjonen hadde fått garantier på at de får tilgang til krasjstedet, som kontrollerer av prorussiske separatister.

Til sammen skal letemannskapene ha gjennomsøkt 18 kvadratkilometer av til sammen 25 kvadratkilometer hvor det er vrakrester. Det er så langt funnet 186 lik.

FN bekrefter i en uttalelse at det var 80 barn om bord på flyet.

Malaysia Airlines opplyste på sin hjemmeside tidligere i dag at identiteten til alle de 298 om bord er bekreftet, men det er foreløpig ikke lagt fram noen komplett navneliste.

Ingen vet hvor de svarte boksene er, og denne mannen nekter for å ha dem