Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Isbjørn fanget i garn på Svalbard:

- Ingen vet hvor lenge den hadde slitt med å komme seg løs

Plastavfall og gammelt fiskeutstyr skader og tar liv av dyr på Svalbard. - Et varsko om at vi forurenser for mye, sier forsker.

SATT FAST: Ingen vet hvor lenge isbjørnen hadde sittet fast i fiskenota. Den klarte til slutt å komme seg ut av garnetv selv. Foto: Geir Wing Gabrielsen, Norsk Polarinstitutt
SATT FAST: Ingen vet hvor lenge isbjørnen hadde sittet fast i fiskenota. Den klarte til slutt å komme seg ut av garnetv selv. Foto: Geir Wing Gabrielsen, Norsk Polarinstitutt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er sånt man skulle ønske man aldri skulle se på Svalbard. Det er et varsko om at vi forurenser for mye, og bruker for mye plast uten å tenke over at det ender i havet og blir et problem for dyra, sier seniorforsker Geir Wing Gabrielsen til Dagbladet.

BLE AVLIVET: Denne reinen ble avlivet av Sysselmannen på Svalbard etter at den hadde surret seg inn i fiskegarn. Foto: Sysselmannen på Svalbard
BLE AVLIVET: Denne reinen ble avlivet av Sysselmannen på Svalbard etter at den hadde surret seg inn i fiskegarn. Foto: Sysselmannen på Svalbard Vis mer

Han er leder for forskningsprogrammet miljøgifter (økotoksikologi) ved Norsk Polarinstitutt, og har flere eksempler på hvordan plast og søppel har blitt et økende problem for dyrelivet der.

Isbjørn i garnet

Gabrielsen har blant annet selv sittet i et helikopter, fotografert og sett ned på en isbjørn, som hadde satt seg fast i et 170 kilo tungt fiskenot i Sorgfjorden, nord på Spitsbergen.

- Noten var vel omtrent halvparten så tung som isbjørnen, og ingen vet hvor lenge den hadde slitt med å komme seg løs fra det, sier Gabrielsen.

DØDE: Denne rødnebbternen døde etter å ha fått fiskeutstyr surret rundt nebbet sitt. Foto: Sysselmannen på Svalbard.
DØDE: Denne rødnebbternen døde etter å ha fått fiskeutstyr surret rundt nebbet sitt. Foto: Sysselmannen på Svalbard. Vis mer

Hendelsen, som tidligere er omtalt av blant annet Svalbardposten, skjedde i juli 2014. Gabrielsen fikk melding om isbjørnens situasjon via Sysselmannen på Svalbard.

- Sysselmannen hadde oppdaget isbjørnen under en av de årlige ryddetoktene de har, og tok kontakt med Norsk Polarinstitutt for at vi skulle bedøve bjørnen, for å deretter kunne hjelpe den ut av garnet, forteller seniorforskeren.

Flere eksempler

Akkurat idet kollegaen hans skulle til å skyte bjørnen med en pil som inneholder bedøvelsesmiddelet, klarte den selv å rive seg løs fra garnet.

Gabrielsen har imidlertid flere eksempler på andre dyr som ikke har vært like heldige.

Blant dem er en rødnebbtern som døde etter å ha fått fiskeutstyr surret rundt nebbet sitt, og en hvitkinngås som måtte avlives av Sysselmannen etter at også den hadde surret seg fast i fiskegarn.

Også Nettavisen omtaler dette i dag.

- Jeg har jobba 36 år Svalbard, og opplever nå hvert år at reinsdyr, sel og sjøfugl går seg fast i spøkelsesgarn. Dette var ikke noe vi så på 80- eller 90-tallet, sier han.

BLE AVLIVET: I 2015 måtte Sysselmannen på Svalbard avlive denne selen, etter at den hadde surret seg inn i et stykke pakkebånd som etter hvert gnagde seg dypt inn i huden. Foto: Sysselmannen på Svalbard
BLE AVLIVET: I 2015 måtte Sysselmannen på Svalbard avlive denne selen, etter at den hadde surret seg inn i et stykke pakkebånd som etter hvert gnagde seg dypt inn i huden. Foto: Sysselmannen på Svalbard Vis mer

Plast i magen
Han forteller at også forskning underbygger inntrykket han har:

- I 1987 utførte vi en undersøkelse av mengden plast i magen til sjøfuglen havhest, og kunne da så og si ikke finne noe. Da vi gjennomførte samme undersøkelse i 2013, hadde nesten 90 prosent av all havhesten plast - eller mikroplast - i magen, sier han.

Seniorforskeren forteller videre at det meste av forurensningen som rammer Svalbard stammer fra skipsaktivitet.

- I motsetning er 80 prosent av plast i havet lenger sør i Europa knyttet til husholdningsavfall. Et eksempel på dette er bildene av gåsenebbhvalen som hadde magen full av plastposer, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!