VIL BYGGE NYTT: Egypterne ønsker å gjenoppbygge fyrtårnet som sto ved Alexandria for over tusen år siden. Bygget var ett av verdens sju underverker. Foto: NTB Scanpix/Johann Bernhard Fischer
v
VIL BYGGE NYTT: Egypterne ønsker å gjenoppbygge fyrtårnet som sto ved Alexandria for over tusen år siden. Bygget var ett av verdens sju underverker. Foto: NTB Scanpix/Johann Bernhard Fischer vVis mer

Ingen vet hvordan det egentlig så ut. Men nå vil Egypt gjenskape underverket

«Fyrtårnet på Faros ved Alexandria».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Egypt vil gjenoppbygge «Fyrtårnet på Faros ved Alexandria», som var kjent som ett av verdens sju underverker. Det melder blant annet Telegraph.

En byggeplan er sendt til guvernøren i Alexandria til godkjenning.

Det orginale fyrtårnet ble bygget i tidsrommet 299 til 279 før Kristus, men ble ødelagt av et jordskjelv i 1303. Sammen med Keopspyramiden er fyrtårnet det av de sju underverker som klarte seg lengst.

Det var den greske arkitekten Sostratos som sto bak byggingen av tårnet - men ingen vet nøyaktig hvordan det opprinnelig så ut. Hundrevis av malerier og tegninger er blitt laget av bygget og funn av rester er blitt gjort i havet i ettertid.

Tårnet skal ha vært rundt 134 til 137 meter høyt og antas å være et av de høyeste bygningene i verden på denne tida.

TEGNING. Fyrtårnet i Alexandria er tegnet på mange mulige måter, men ingen vet nøyaktig hvordan det så ut. Foto: NTB Scanpix
TEGNING. Fyrtårnet i Alexandria er tegnet på mange mulige måter, men ingen vet nøyaktig hvordan det så ut. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Landskapet i området er flatt og det manglet landemerker som ble benyttet for navigering. Derfor ble fyrtårnet bygget og det lå på en liten øy rett utenfor havnen av Alexandria i Egypt med en kunstig forbindelse av solid granitt, ifølge Wikipedia.

Rester i 1994 Etter at tårnet var ødelagt ble mye av steinen bruk til å bygge fortet Qaitbay, som ligger omtrent på samme sted der det orginale fyrtårnet sto. Franske arkeologer oppdaget i 1994 deler av ruinenen etter fyrtårnet.

- Det var sfinkser, statuer og enorme blokker av granitt, sa arkeologen Jean-Yves Empereur.

Dr. Mostafa Amin er medlem av en kommisjon som har ansvaret for planleggingen av byggingen. Han mener det nye tårnet skal bli så likt som mulig orginalen.

Til tross for store planer om å gjenoppbygge gammel storhet, har Egypt slitt på mange fronter de siste åra. Ikke minst har landet vært plaget av konflikt og opprør. Egyptiske myndigheter har også fått kritikk for måten de bevarer sin kulturelle arv.

Ny storby? Og egypterne har flere store prosjekter. Tidligere i år ble det kjent at Egypts regjering planlegger å bygge en ny storby mellom Kairo og Suez.

Byen skal være landets administrasjons- og finanshovedstad.

TEGNING. Fyrtårnet i Alexandria. Foto: NTB Scanpix
TEGNING. Fyrtårnet i Alexandria. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Planene ble presentert for potensielle investorer på en konferanse i Sharm el-Sheikh ved Rødehavet, ifølge NTB. Regjeringen ser for seg en by på 700 kvadratkilometer med opp til fem millioner innbyggere i 25 bydeler.

- Tanken er å bygge den nye byen oppsto ut fra vår erkjennelse av at Kairos befolkning kommer til å doble seg de neste 40 årene, sa landets boligminister Mustafa Kamel Madbuli til internasjonale ledere og diplomater.

Myndighetene i Kairo anslår selv at befolkningen i dagens hovedstad kommer til å øke fra 18 millioner i dag til 40 millioner i 2050.

Madbuli ser for seg at både nasjonalforsamlingen, presidentpalassene, regjeringsbygninger og utenlandske ambassader skal flytte til det han i fremtiden ser for seg blir en millionby øst for Kairo.

FORT: Fort Qaitbay ligger i området der fyrtårnet en gang sto. Foto: NTB Scanpix
FORT: Fort Qaitbay ligger i området der fyrtårnet en gang sto. Foto: NTB Scanpix Vis mer