Ingen vet hvordan fiskeren klarte å rømme fra Nord-Korea

Men etter 41 år i fangenskap er han endelig hjemme hos familien.

ENDELIG FRI: Jeon Wook-pyo avbildet i en støtteerklæring fra en frivillig organisasjon som jobber for å få satt fri de resterende omkring 450 fiskerne som skal være kidnappet av Nord-Korea. Foto:  Organisasjonen for kidnappingsofre i Nord-Korea
ENDELIG FRI: Jeon Wook-pyo avbildet i en støtteerklæring fra en frivillig organisasjon som jobber for å få satt fri de resterende omkring 450 fiskerne som skal være kidnappet av Nord-Korea. Foto: Organisasjonen for kidnappingsofre i Nord-KoreaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 41 år i fangenskap er dermed over for den sørkoreanske fiskeren Jeon Wook-pyo (68).

Nøyaktig hvordan han klarte å rømme fra verdens mest lukkede land er ikke kjent - og blir det trolig heller ikke. Men ifølge CNN er han nå hjemme i Sør-Korea, der han har vært gjennom lange avhør med Sør-Koreas e-tjeneste.

I farlig farvann 28. desember 1972 var Jeon ute på jobb som fisker, like ved den betente Gulehavet-grensa mellom Nord- og Sør-Korea.

Sammen med 24 kollegaer ble Jeon kidnappet av et nordkoreansk marinefartøy.

Han fisket i farlig farvann: Grensa kalles den nordlige grenselinja og ble definert av FN i 1953. Men Nord-Korea har aldri anerkjent grensa og vil ha den flyttet lenger sør, forbi en rekke strategisk viktige øyer som ligger i området.

Ba presidenten om hjelp Ifølge Daily Telegraph skal han ha klart å krysse grensa til Kina i august - hvorpå han skrev et brev til Sør-Koreas president Park Geun-hye der han desperat ba om hjelp. I brevet forteller han at han hadde risikert livet for å komme seg i frihet.

Han forklarte presidenten hvordan han savnet familien og vennene sine i Sør-Korea og ville tilbringe livets siste år med dem, og fordi han når den tid kommer ville begraves i Sør-Korea.

Han fikk formell tillatelse til å krysse grensa til Sør-Korea. Det er ikke selvsagt, da han hadde vært en soleklar kandidat til å være nordkoreansk spion. Men ved ankomst i hjemlandet ble han fraktet til et skjulested, der han ble grillet av agenter fra den sørkoreanske e-tjenesten.

Flere tusen tatt Siden Koreakrigen endte i 1953 skal flere tusen sørkoreanske fiskere ha blitt kidnappet av fienden i nord.

Omkring 450 av dem skal fortsatt oppholde seg - ufrivillig - i Nord-Korea. Jeon skal være den eneste av sitt følge på 25 som har klart å komme seg ut av jernregimet.

Sør-Korea har rettet gjentatte oppfordringer til Nord-Korea om å slippe fiskerne fri. Kim Jong-uns regime hevder imidlertid at ingen blir holdt i Nord-Korea mot sin vilje.