- Ingen vet om han skulle sprenge seg på t-banen

- Kanskje dette vekker noen fra forestillingen om at Sverige er et sikkert, uskyldig lite land, sier statsadvokaten i terrorsaken til Dagbladet.

SKREMT: Påtalesjef Thomas Lindstrand, som har ansvaret for etterforskningen av bombeangrepet i Stockholm, kaller det "en unik og omveltende hendelse" for Sverige. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
SKREMT: Påtalesjef Thomas Lindstrand, som har ansvaret for etterforskningen av bombeangrepet i Stockholm, kaller det "en unik og omveltende hendelse" for Sverige. Foto: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Mens stockholmspolitiet i dag ville avdramatisere økt tilstedeværelse av uniformert politi ved kjøpesentre og andre steder med store folkeansamlinger, gjorde påtalemyndigheten det klart at man heller ikke må bagatellisere det som har skjedd.

- Det som skjedde i går er en unik og omveltende hendelse. Noen tror at Sverige er et sikkert, uskyldig lite land. Det er mulig denne hendelsen gjør at visse personer våkner fra forestillingen om at alt er så trygt her, for det er det ikke.

Det sier Thomas Lindstrand, som leder etterforskningen av bombemannen, til Dagbladet. I dag sammenligner han angrepet med attentatene på Olof Palme og Anna Lindh - Sveriges kanskje største traumer etter krigen.

Lindstrand hørte først om angrepet i 19.30-tida i går på radionyhetene, og trodde først at det da nettopp hadde skjedd. Så forsto han at det smalt klokka 17, midt i julerushet etter arbeidstid.

- På det tidspunktet har man en helt annen folkemengde i sentrum. Ingen vet hva denne mannen hadde i tankene. Skulle han sprenge seg selv på t-banen eller inne på Åhlens? Det er mange skremmende tanker som slår oss her, det var stor fare for at dette kunne gått riktig ille, sier Lindstrand til Dagbladet.

- Samtidig som ingenting per i dag tyder på at det skal skje igjen, har vi jo heller ingen indikasjoner på det motsatte. Man kan ikke si at "dette er ingenting å bry seg om", understreker påtalesjefen.

Det var han som i dag tok beslutningen om å slå fast at politiet står overfor en etterforskning av terrorisme, på bakgrunn av at noen hadde forsøkt å forårsake stor skade mot allmennheten - koblet opp mot opplysningene i gjerningsmannens epost om politiske motiver knyttet til Sveriges soldater i utlandet og Muhammed-karikaturer.

- I eposten bruker han selv formuleringer som "våre aksjoner". Det er selvsagt veldig viktig å finne ut om han har hatt noen støtte, og om eventuelle slike personer vurderer å gjøre noe på egen hånd etter dette.

Som beboer i Stockholm synes påtalesjefen personlig det er vanskelig å ta andre forholdsregler enn å være årvåken og forsiktig, og la livet gå som normalt forøvrig.

- Man kan ikke beskytte seg hundre prosent mot noe som helst, sier Lindstrand til Dagbladet.

STORT POLITIOPPBUD: Politiet forsøkte å berolige folk ute i Drottninggatan i dag. Foto: Harald S. Klungtveit
STORT POLITIOPPBUD: Politiet forsøkte å berolige folk ute i Drottninggatan i dag. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer