- Ingen vil angripe Norge

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal mener Norge står uten fare for å bli invadert, og vil redusere invasjonsforsvaret kraftig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag tar forsvarsminister Godal turen til Stortinget for å legge fram departementets planer for Forsvaret i årene som kommer.

I stortingsproposisjonen foreslår departementet blant annet å legge ned mesteparten av invasjonsforsvaret. Dette vil i følge Aftenposten innebære oppsigelser av omkring 6 000, rundt en fjerdedel, av Forsvarets ansatte.

Ingen trussel

- Alle er enige om at vi ikke står foran noen invasjonstrussel de nærmeste tiårene, sier Godal i et intervju med avisen.

- Russland har ingen kapasitet til å angripe noe europeisk land, uansett om de russiske styresmaktene skulle ha ønsket det.

Omorganisering

- Vi legger ikke ned den norske Forsvaret. Vi omorganiserer det, sier Godal og legger til at han selvfølgelig er åpen for å gjenoppbygge invasjonsforsvaret dersom fiendebildet skulle endre seg.

I følge de nye planene skal Norge spille en større rolle i internasjonale fredsoperasjoner, og det skal iverksettes høyere beredskap mot terror innenfor landets grenser.