Ingen vil bli politi i Oslo

Blir vanskeligere å bekjempe kriminaliteten, sier Oslo Politiforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et titall stillinger står nå ledig i Oslo politidistrikt.

-  Vi sliter med å få fylt opp stillinger særlig innenfor etterforskning og orden. Det er rett og slett ikke nok søkere. Dette er alarmerende, sier Sigve Bolstad, leder i Oslo Politiforening.

Kjedelige vakter

Flere av stillingene er nå lyst ut for annen gang. Bolstad har aldri sett maken i sin tid i politiet.

-  Før i tiden gjorde folk hva som helst for å få jobbe i Oslo. Hvis dette er starten på en trend er det grunn til å rope varsku, sier han.

Bolstad tror årsakene til den labre interessen er dårlige lønnsforhold, dårlige budsjetter, dyre boforhold i Oslo og nærområdene og statiske jobber i politiet.

-  Politiet blir overkjørt av politikernes pålegg om for eksempel vakthold på ambassadene og transport- og framstillingsoppgaver. Internt føler folk at de ikke får etterforsket sakene til bunns, men bare toppen av isfjellet. De føler seg mer som saksbehandlere enn etterforskere, sier han.

-  Frustrerende

TUNGT BELASTET: Politiet i Oslo er overbelastet med tøffe arbeidsoppgaver, men nå mangler de søkere til de ledige stillingene. Her fra skytingen på Aker Brygge i sommer. Foto: Scanpix
TUNGT BELASTET: Politiet i Oslo er overbelastet med tøffe arbeidsoppgaver, men nå mangler de søkere til de ledige stillingene. Her fra skytingen på Aker Brygge i sommer. Foto: Scanpix Vis mer

Dagbladet møter en patrulje fra Ordensavsnittet i Oslo-politiet. De har nettopp rykket ut på en ransalarm som viste seg å være falsk. De ønsker ikke å stå fram.

-  Da jeg søkte for noen år siden var det minst hundre søkere. I forrige uke var det tre på min avdeling som bestemte seg for å slutte. Jeg skjønner ikke hva som skjer, sier en av politibetjentene.

De synes politijobben i hovedstaden til tider er frustrerende.

-  Hvis noen på jobben er syke så blir de ikke erstattet. Dermed er det færre til å backe opp hvis det skjer noe. Det er mange småjobber vi ikke har mulighet til å gjøre. Oslo-borgerne får ikke den hjelpen de fortjener, sier en annen.

Bolstad i politiforeningen er redd utviklingen vil skade kriminalitetsbekjempelsen.

-  De akutte jobbene for liv og helse er ikke hovedproblemet. Det er jobbene som husbråk og generell uorden som publikum forventer at vi skal løse som er utfordringen. Det går ut over den daglige tryggheten til folk og kan også gå ut over troverdigheten vår, sier Bolstad.

Han ser også på den organiserte kriminaliteten med bekymring.

-  Det er stort fokus på gjengene og det er bra, men det går ut over annen organisert kriminalitet. Mange betjenter er hentet inn fra de lokale stasjonene for å bekjempe gjengene, det går ut over de lokale stasjonene, sier han.

Ingen vil bli politi i Oslo

Knallhard prioritering

På Manglerud politistasjon har de per i dag flere ledige stillinger.

-  Det er ingen der ute til å fylle de ledige plassene våre. Framtida er urovekkende i den forstand at antall skoleplasser økes, men de kommer ikke ut i arbeid før om tre år, sier Gro Smedsrud, politistasjonssjef ved Manglerud politistasjon.

Det er 132 ansatte ved stasjonen, men mange må lånes ut til fellesoppgaver og de ansatte er ettertraktede for særorganer som Økokrim og Kripos.

-  Vi er nødt til å prioritere oppgavene våre knallhardt. I høst har vi hatt fokus på innbruddsraidene i området vårt. De har vi klart å knekke. Det viktigste er at folk føler seg trygge i hjemmene sine, men det går ut over mindre alvorlige saker, sier Smedsrud, som synes det er frustrerende når de ikke får gjort nok for folket.

-  Jeg er evig optimist og vi må holde fokus på det gode arbeidet vi gjør, sier Smedsrud.