Ingen vil bygge nye kraftverk

OSLO/GRANSHERAD (Dagbladet): Elendige prisprognoser på elektrisk kraft setter effektiv stopper både for gasskraft- og vannkraftprosjekter i mange år framover. Øvre Otta-utbyggingen er utsatt. Nå er også utbyggingsplanene for Tinnelva lagt på is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vedtok Østtelemarken Brukseierforening før helga. Likevel presser Ap, Høyre og Frp på for å bygge gasskraftverk i Norge. De tre partiene hevder at Norge har underskudd på elektrisk kraft, selv om landet har vært nettoimportør av kraft i bare fire av de siste 20 åra. Heller ikke i overskuelig framtid vil det være god økonomi å satse på nye kraftprosjekter.

Også gasskraft

Svake prisprognoser de nærmeste fem- ti åra forvandler lønnsomme utbygginger til tapsprosjekter. Dette er grunnen til at utbyggingen av både Tinnelva og Øvre Otta er usikker. Situasjonen gjelder i minst like stor grad de planlagte gasskraftprosjektene.

- Det er så mye kraft i det nordeuropeiske markedet at det vil ta mange, mange år før etterspørselen greier å presse prisene opp til det nivået at det kan dekke kostnadene ved gasskraftutbygginger, sier forskningssjef Torbjørn Bye ved Seksjon for ressurs- og miljøøkonomi i Statistisk sentralbyrå til Dagbladet.

Meningsløst

Utbyggingen er blitt litt av et symbol på mer enn hn måte. Den representerer den siste rest av tilnærmet frittrennende vann i det mektige vassdragets to hovedløp.

- Det er nytteløst å bygge ut vannkraft med de prisprognosene vi har nå, sier direktør i Østtelemarken Brukseierforening, Nicolai Østhus.

- Vi anså denne utbyggingen som helt sikker, rent lønnsomhetsmessig. Men med de nye prognosene blir det garantert et tapsprosjekt. Denne vurderingen vil måtte gjøre seg gjeldende også for Øvre Otta - og for det gjenværende av Svartis-utbyggingen, sier Østhus.

Han regner det som nokså sikkert at Naturkraft vil måtte legge gasskraftplanene på is inntil videre.

- Alle produsenter, utbyggere og kraftverkseiere har nå måttet justere ned sine prisprognoser. Dagens pris som produsentene får ute i markedet på ca. 10- 11 øre per kWh, vil ikke kunne gå nevneverdig opp i overskuelig framtid, sier Østhus.

PRISFALL STANSER UTBYGGING: Det blir ingen utbygging av Tinnelva i Telemark. - Trist, mener leder av det lokale grendeutvalget, Ester Romme Bakka.