Ingen vil bygge nye kraftverk

OSLO/GRANSHERAD (Dagbladet): Elendige prisprognoser på elektrisk kraft setter effektiv stopper både for gasskraft- og vannkraftprosjekter i mange år framover. Øvre Otta-utbyggingen er utsatt. Nå er også utbyggingsplanene for Tinnelva lagt på is.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det vedtok Østtelemarken Brukseierforening før helga. Likevel presser Ap, Høyre og Frp på for å bygge gasskraftverk i Norge. De tre partiene hevder at Norge har underskudd på elektrisk kraft, selv om landet har vært nettoimportør av kraft i bare fire av de siste 20 åra. Heller ikke i overskuelig framtid vil det være god økonomi å satse på nye kraftprosjekter.

Også gasskraft

Svake prisprognoser de nærmeste fem- ti åra forvandler lønnsomme utbygginger til tapsprosjekter. Dette er grunnen til at utbyggingen av både Tinnelva og Øvre Otta er usikker. Situasjonen gjelder i minst like stor grad de planlagte gasskraftprosjektene.

- Det er så mye kraft i det nordeuropeiske markedet at det vil ta mange, mange år før etterspørselen greier å presse prisene opp til det nivået at det kan dekke kostnadene ved gasskraftutbygginger, sier forskningssjef Torbjørn Bye ved Seksjon for ressurs- og miljøøkonomi i Statistisk sentralbyrå til Dagbladet.

Meningsløst

Utbyggingen er blitt litt av et symbol på mer enn hn måte. Den representerer den siste rest av tilnærmet frittrennende vann i det mektige vassdragets to hovedløp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer