Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen vil ha Alvik

Stortingets helsepolitikere støtter helseminister Tore Tønne og mener helsedirektør Anne Alvik bør bli hjemme til «Bærum-saken» er avsluttet. Alvik selv er taus, og kommuniserer bare gjennom en utdatert hjemmeside på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag ble det kjent at den permitterte Anne Alvik ønsker å returnere til sin stilling som helsedirektør, selv etter at den knusende kritikken i rapporten om hennes håndtering av Bærum-saken var offentliggjort.

Fra politisk hold er hun ikke spesielt ønsket tilbake i toppjobben i Helsedirektoratet.

Taus sjef

I løpet av sommeren har helseminister Tønne hatt flere samtaler med Alvik, der det antas at han ga råd til henne om ikke å returnere. Det framkommer av et brev Alvik har sendt til Tønne den 7. juli, der hun informerer om at hun vil vende tilbake og håper det ikke blir «besværlig» for helseministeren.

- Vi tar meldingen om hennes ønske om å returnere til etterretning og aksepterer dette, sierinformasjonssjef Kjell Solem i Helsedirektoratet.

- Det er ingen jublende velkomsthilsen som venter Alvik fra departementet?

- Vi ønsker ikke å fargelegge situasjonen på noe vis, er Solems knappe kommentar.

Anne Alvik var i går ikke tilgjengelig for kommentar. Hennes offisielle versjon om permisjonen var at maset fra media ble for mye. Siden har Alvik nærmest boikottet alle medier. Hennes eneste informasjonskanal er en utdatert hjemmeside, der hun går til angrep på fungerende helsedirektør Petter Øgars rapport om Bærum-saken.

Plikt til å snakke

Øgar ønsker ikke å kritisere Alvik, men er svært klar i sine holdninger til mediekontakt:

- Kontakt med media er helt sentralt når man leder en offentlig institusjon. Vi drives med offentlige midler i samfunnets interesse. Da må vi være åpne om hva som skjer og tåle kritiske spørsmål.

På Stortinget er rådet til Alvik krystallklart.

- Det er en god idé om hun avventer situasjonen til dødshjelpsaken fra Bærum sykehus er avklart, mener Are Næss (KrF).

- Om jeg var i hennes sko, ville jeg vært betenkt. Hun har jo en stygg sak på seg, sier Reidun Gravdahl (Ap). Hun tror Alvik vil få en tøff jobb med å bygge opp tilliten igjen.

Alvik-saken

En overlege ved Bærum sykehus var mistenkt for å ha gitt aktiv dødshjelp til 11 pasienter. I september 1998 ba fylkeslegen i Akershus helsedirektøren om å oversende saken til politiet. Dette skjedde ikke.

I mai 1999 konkluderte Helsetilsynet med at dette ikke var aktiv dødshjelp og frikjente legen.

Daværende helseminister Dagfinn Høybråten anså granskingen som kritikkverdig og mangelfull, og gjenopptok undersøkelsene. Saken ble oversendt politiet.

Helsedirektør Anne Alvik ba om permisjon i mars, etter påtrykk fra helseminister Tore Tønne. Den offisielle begrunnelsen var det voldsomme mediekjøret mot henne. Hun ble innvilget permisjon i seks måneder. Petter Øgar ble konstituert i perioden.

22. august offentliggjorde Alvik at hun vil returnere til stillingen ved permisjonens utløp.