Ingen vil ha skandalefondene

Terra-kommunene vet ennå ikke hva de har tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Citigroup meldte før helgen at banken ville tvangsselge de norske kommunenes investeringer ettersom kommunene ikke ville stille med nye innskudd.

Men til tross for iherdig innsats sliter banken med å bli kvitt skandaleinvesteringene, og de kan ikke si når salget går i boks.

Kredittkrisen er i ferd med å tømme markedet for risikovillige investorer, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Dermed er det helt uklart når fondet blir solgt:

- Det er umulig å si. Det kommer an på om noen kjøper, sier Jonathan Woodier til NA24

De fire nordlandskommunene gjorde investeringene etter bistand fra Terra Securities. Fondet som pengene er satt i, investerer i det amerikanske kommunemarkedet, skriver Dagens Næringsliv.

Store tap

Hva markedsverdien på disse investeringene er i dag er vanskelig å si. Konsernledelsen i Terra-Gruppen gjorde imidlertid et forsøk da Terra Securities-konkursen ble offentliggjort i forrige uke. Da hevdet ledelsen at verdien på den opprinnelige investeringene hadde falt med 80 prosent.

PRESSET MARKED: I et allerede presset amerikansk marked er det vanskelig å finne en kjøper til skandalefondene. Foto: Getty Images/AFP/Scanpix
PRESSET MARKED: I et allerede presset amerikansk marked er det vanskelig å finne en kjøper til skandalefondene. Foto: Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Hvor mye Citigroup får solgt investeringene for, avgjør hvor mye de fire kommunene taper på Terra-saken.

Det er ikke bare kommunene som sliter, også Terra-Gruppen lever i usikkerhet etter at store sparekunder har blitt rådet til å trekke pengene sine ut av Terras fond.

Dårlig rykte

Sandefjord kommunale pensjonskasse har allerede trukket tilbake 340 millioner kroner, skriver NTB.

Skepsisen til Terra-navnet begynner nå å bre seg blant pensjonsrådgivere og store bedriftskunder i kjølvannet av konkursen i Terra Securities.

I utgangspunktet skal ikke konkursen i selskapet ha innvirkning på de andre selskapene i Terra Gruppen.m Men rådgiver Espen Kløw i konsulentselskapet Pensjon & Finans AS råder kundene sine til å skygge unna Terra, skriver Nationen.

- Jeg mener at investeringer i Terra er forbundet med en renommerisiko som jeg ikke synes våre kunder bør ta. Dette har jeg også informert Terra om. Våre kunder er blant annet pensjonskasser og kommunale fond. For dem er det ikke hensiktsmessig å være forbundet med Terra-navnet, og det ser ut til at kundene er enig, sier Espen Kløw til Nationen.

Ingen vil ha skandalefondene
MÅ VENTE: Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik får ikke vite hva tapet på kommunens investering blir før Citibank selger fondene.