Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ingen vil investere i norsk fornybar energi

145 milliarder investert i olje og gass - fire milliarder i fornybar. Åslaug Haga mener regjeringen har skylda.

 HAVVINDMØLLER: Havsulprosjektet utenfor Sandøy på Mørekysten er Norges største offshore vindpark. Men de fleste investorer velger olje og gass i Norge. Foto: Havgul.
HAVVINDMØLLER: Havsulprosjektet utenfor Sandøy på Mørekysten er Norges største offshore vindpark. Men de fleste investorer velger olje og gass i Norge. Foto: Havgul. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Internasjonale oljeselskaper investerer hvert år 145 milliarder kroner i norsk olje og gass. Til sammenligning er investeringene i norsk fornybar energi nesten lik null. De eneste investeringene er fire milliarder statlige kroner, viser tall fra WWF og Norsk Industri.

- Gapet mellom de to er Norges store problem, og må snus, sier leder i WWF-Norge, Rasmus Hansson.

Olje og gass er lønnsomt å investere i, men fornybar kraft er ikke. Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen og hans nye miljømedarbeider, tidligere olje- og energiminister Åslaug Haga frykter at hele fornybarsatsinga i Norge kan ryke fordi regjeringa ikke har lagt til rette for den.

Statlige selskaper velger utlandet
-Ingen vil investere i fornybar energi i Norge fordi det er så dårlige rammebetingelser her i forhold til andre land, sier Stein Lier-Hansen til Dagbladet.

-Det er opplagt at rammevilkårene er for dårlige når vi ser at store aktører som Statkraft og StatoilHydro velger å investere i andre europeiske land, sier Åslaug Haga.

Statkraft og StatoilHydro har investert femti-femti i havvindprosjektet Sheringham Shoal utenfor kysten av Storbritannia, som skal levere en THw kraft fra 2011.

Kritiserer egen regjering
I alle år har olje- og gassindustrien hatt gode rammevilkår fra staten. Blant annet kan de få fratrekk på skatten for oljeleting.

- Vi har holdt på med olje og gass i 40 år, så sånn sett skal vi ikke forundre oss over at investeringene er mye høyere i olje- og gassektoren. Men hvis vi skal dreie og utvikle oss til å bli en stor energieksportør også etter olje- og gassalderen, så må investeringene innenfor fornybarsektoren opp nå, det haster, sier Haga.

Hun kritiserer regjeringa, som hun nylig var medlem av, for å ha gjort for lite for fornybarsektoren.

-Regjeringen har en jobb å gjøre med å styrke rammebetingelsene. Det må regjeringen ta et helhetlig ansvar for. Regjeringen må selvsagt også ta ansvaret for at det er så dårlig som det er i dag, sier hun til Dagbladet.

Hennes nye jobb fra første oktober blir å lede et prosjekt der industrien skal komme med innspill til regjeringen om hvilke virkemidler som må til. Hun nevner avskrivinger, skatteletter og økonomiske insentiver som mulige tiltak.

 MILJØLOBBYIST: Åslaug Haga har fått ny jobb i Norsk Industri, og vil være «en krevende partner for regjeringa». Foto: Steinar Buholm.
MILJØLOBBYIST: Åslaug Haga har fått ny jobb i Norsk Industri, og vil være «en krevende partner for regjeringa». Foto: Steinar Buholm. Vis mer

- Ingen nytenkning
Et utvalg nedsatt av finansdepartementet kom i juni med en Norsk offentlig utredning om globale utfordringer og norsk politikk. Norsk Industri var svært misfornøyd med det som stod der.

-Der er det ingen nytenkning. Der gjentas bare påstander om at det bare er CO2-avgifter og kvotehandel som kan bidra, mens vi industri- og kraftbransjen er enige om at det trengs virkemidler. Hvis den får gjennomslag, blir det ingen fornybarsatsing i Norge. Nå må norske politikere skjære gjennom, sier Lier-Hansen.

General Electric er i disse dager på utkikk etter å etablere offshore vindkraft ved Nordsjø-bassenget. Stein Lier-Hansen forutsetter at regjeringa jobber hardt for å tilby dem en "pakke".

-Om de klarer å legge til rette for GE, blir en testballong, sier han.

Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet vil ikke si noe om utredningen eller kravet om nye virkemidler nå.

- Norsk Industri og andre er mer enn velkomne til å komme med synspunkter. Jeg regner med at vi i revidert nasjonalbudsjett neste år vil konkludere på hvordan vi skal følge opp denne utredningen, sier han.

Kan gi gratis strøm
Stein Lier-Hansen i Norsk Industri tror grunnen til at norsk fornybar energi har fått liten oppmerksomhet er at Norge har hatt nok kraft. Men han mener Norge bør være interessert i både kompetanse- og teknologiutvikling i overgangen fra fossil til mer fornybar energi, og påpeker at krafteksport kan gi store inntekter.

- Vi har ikke den driveren som andre land har, i og med at forsyningssituasjonen vår er god. Den driveren vi må mobilisere er at vi kan selge fornybar kraft til utlandet og få nesten gratis strøm her hjemme. Det er meningsløst at vi ikke utnytter og videreutvikler den kompetansen som olje vann har gitt oss. Norsk vindkraft har et enormt fysisk potensiale, sier han.

KRITISERER REGJERINGA: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, frykter for fornybarindustrien i Norge. I går deltok han og Haga på fornybarseminar med WWF og Norsk Industri. Foto: Steinar Buholm.
KRITISERER REGJERINGA: Stein Lier-Hansen i Norsk Industri, frykter for fornybarindustrien i Norge. I går deltok han og Haga på fornybarseminar med WWF og Norsk Industri. Foto: Steinar Buholm. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling