KRITISK: Statsminister Alexis Tsipras trakk seg fredag fra forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om hva som skal skje med det greske låneprogrammet. Det utløper tirsdag, og grekerne har ikke villet gå med på långivernes vilkår om kutt og reformer for å forlenge det med fem måneder. I stedet vil Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene. Foto: Wiktor Dabkowski / NTB Scanpix
KRITISK: Statsminister Alexis Tsipras trakk seg fredag fra forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om hva som skal skje med det greske låneprogrammet. Det utløper tirsdag, og grekerne har ikke villet gå med på långivernes vilkår om kutt og reformer for å forlenge det med fem måneder. I stedet vil Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene. Foto: Wiktor Dabkowski / NTB ScanpixVis mer

- Ingen vil komme med en kanonbåt og ta Kreta som oppgjør selv om ikke Hellas betaler

På randen av konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spalteplass og sendeflater i nyhetskanaler over hele verden preges i dag av den økonomiske situasjonen i Hellas, og hva som vil skje dersom landet skulle avstå fra å betale inn avdragene på sine lån.

Statsminister Alexis Tsipras trakk seg fredag fra forhandlingene med kreditorene i EU og IMF om hva som skal skje med det greske låneprogrammet.

Det utløper tirsdag, og grekerne har ikke villet gå med på långivernes vilkår om kutt og reformer for å forlenge det med fem måneder. I stedet vil Tsipras ha en folkeavstemning om vilkårene.

- Ingen kommer med kanonbåt Harald Magnus Andreassen, sjefsøkonom i Swedbank, sier til Dagbladet at selve konkursbegrepet er noe misvisende hva suverene nasjoner angår.

- Det betyr at de ikke betaler for seg. Og det kan et land bestemme seg for. I det private betyr en konkurs at kreditorene kan forsyne seg av eiendelene til bedriften som er konkurs. Det er ikke tilfellet når et land går konkurs, sier Andreassen, og tegner et absurd bilde for å illustrere hvordan det ville tatt seg ut.

TOMT: De greske bankene er i ferd med å gå tomme for penger, og i hele denne uka vil de holde stengt. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTB Scanpix
TOMT: De greske bankene er i ferd med å gå tomme for penger, og i hele denne uka vil de holde stengt. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTB Scanpix Vis mer

- Ingen vil komme med en kanonbåt og ta Kreta som oppgjør selv om ikke Hellas betaler.

Det er likevel ingen tvil om at en konkurs vil ramme det greske folket hardt. At det blir blanke ark på veldig mange fronter.

- De må starte på nytt, og se om andre vil låne dem penger når de trenger det. Argentina hadde en slik runde , og det var veldig slitsomt for den argentinske økonomien. Jeg tror ikke grekerne har råd til det i dag, sier Andreassen.

«Konkurs» Professor ved Universitetet i Oslo, Steinar Holden, støtter opp om Andreassens karakteristikk av konkursbegrepet.

- Vi sier at de går konkurs, men det er ikke som med private bedrifter at kreditorene tar over verdiene i landet. Det er ingen som kommer og tar over Hellas, sier han.

EU-EXIT: - En konkurs kan føre til at de går ut av euro-samarbeidet, og også ut av EU. Ingen av delene er nødvendige konsekvenser som må følge av en konkurs, men det kan skje, sier økonomiprofessor ved UiO, Steinar Holden. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTB Scanpix
EU-EXIT: - En konkurs kan føre til at de går ut av euro-samarbeidet, og også ut av EU. Ingen av delene er nødvendige konsekvenser som må følge av en konkurs, men det kan skje, sier økonomiprofessor ved UiO, Steinar Holden. Foto: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU/NTB Scanpix Vis mer

Han forteller videre at det først og fremst er «mannen i gata» som vil merke de store forskjellene dersom Hellas skulle slås konkurs.

- Det vil føre til at de kan få problemer med å importere varer og tjenester. Det kan igjen føre til varemangel, og det vil bli en alvorlig svekkelse av økonomien, sier Andreassen, og legger til:

- En konkurs kan føre til at de går ut av euro-samarbeidet, og også ut av EU. Ingen av delene er nødvendige konsekvenser som må følge av en konkurs, men det kan skje.

Dårlig håndtert Holden trekker videre fram den greske regjeringen med Alexis Tsipras i spissen. Han setter spørsmålstegn ved hvorvidt denne krisen har blitt håndtert på riktig måte.

- Statsminister Tsipras ble valgt på et program på at Hellas ikke skulle akseptere kreditorenes krav til kutt i pensjoner og offentlige budsjetter, i et håp om at kreditorene skulle gi etter. Hele håndteringen fra Hellas' side virker litt amatørmessig. Jeg tror de ville kommet bedre ut om de hadde funnet en løsning med kreditorene, sier han.

Og de nevnte kreditorene kan fort bli nødt til å vente enda lenger på å få pengene de har krav på.

- Blir det nå til at Hellas ikke betaler og bankene stenger, vil selvsagt situasjonen for folk flest bli enda mer alvorlig. Hva kreditorene angår vil de neppe få alt de har krav på, og betalinger vil mest sannsynlig bli utsatt til den greske økonomien fungerer bedre.