Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ingen vil leke gud

Leger må ta livreddende utstyr fra eldre pasienter. Andre avvises i døra og sendes hjem.

PRESS: Legene ved en rekke italienske sykehus opplever enormt press både på seg selv og tilgjengelig utstyr. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB Scanpix
PRESS: Legene ved en rekke italienske sykehus opplever enormt press både på seg selv og tilgjengelig utstyr. Foto: Piero Cruciatti / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Han ventet på en nyretransplantasjon. Da han ble innlagt på sykehuset i Brescia, nord i Italia, oppdaget de imidlertid større utfordringer med mannens helse. Hjerteproblemer var ikke det eneste. I tillegg hadde han blitt smittet av coronaviruset.

Ingen av delen skulle likevel bli det som til slutt kostet ham livet. Først da legene måtte gi respiratoren hans til ei yngre kvinne som også var innlagt med virussmitte, gikk det galt.

- Han døde dagen etter. Hvis en pasient har liten sjanse for å bli bedre av sykehusets behandling, må vi avvise dem og sende dem hjem. Dette skjer hver dag nå, sier lege Marco Metra ved sykehuset i Brescia til New York Times.

VIL GRÅTE: Luca Lorini leder intensivavdelingen ved et av de største sykehusene i den italienske byen Bergamo, her deler han bilder fra innsiden av sykehuset. Bilder fra AP. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Er det lys i tunnelen?

De lever i et mareritt sammen med resten av regionen i landet. Corona-epidemien har truffet dem hardt. Dødstallet nærmer seg 7000 totalt for Italia. Og det stiger fortsatt raskt.

Historier om leger som kjemper en krig de er i ferd med å tape, har allerede nådd verden fra innsida av provinsen Lombardia. Mandag informerte myndighetene om at Italia for andre dag på rad hadde hatt en nedgang i antall smittede per døgn. Bare i Lombardia er tallet smittede nær 10 000.

- Endelig ser vi lyset i enden av tunnelen, sa Giulio Gallera, regionens egen helseminister. Ordene og håpet fikk stå seg i et knapt døgn.

Allerede tirsdag kom tilbakeslaget. Italia hadde fått 743 nye virusdødsfall det siste døgnet, en økning på over 140 dødsfall etter to dager med nedgang.

Dødstallet var det nest høyeste som er registrert på ett døgn i Italia siden utbruddet startet.

CORONAVIRUS: I Stockholm-regionen har 18 personer dødd de siste 24 timene som følge av det nye coronaviruset covid-19. Video: Dagbladet TV Vis mer

Skylder på myndighetene

På de hardest rammede sykehusene ligger pasienter på rekke og rad på gulvene i korridorene. De som er syke, men fortsatt kan holde seg hjemme, bes om å bli værende der de er.

Flere fraktes med militærhelikopter til naboregionene for behandling. Også der begynner det å fylles opp.

SINT: Frank Johnsen fra Trondheim tok et oppgjør med alle i Trondheim som ikke tar coronasituasjonen på alvor. Video: Frank Johnsen Vis mer

Mangelen på respiratorer begynner nå å bre om seg i Europa. Også Spania har merket den enorme pågangen, med sine mer enn 40 000 smittetilfeller. Oscar Haro, sportsdirektør i Hondas racing-team, sto i forrige uke fram og fortalte at hans far hadde mistet livet som følge av epidemien. Ifølge Haro var mangelen på pustehjelp utslagsgivende.

- Jeg kan ikke forstå at han døde fordi det ikke var respiratorer tilgjengelig. De kunne ikke behandle ham. Vi lar generasjonen som bygde landet dø, sa Haro, og la samtidig skylda på de spanske helsemyndighetene for å være dårlig forberedt på kriser som det verden nå opplever.

Vil ikke leke gud

I byen Bergamo i regionen Lombardia, også det nord i Italia, opplever innbyggerne situasjonen nærmest som en krigssone. Begravelsesbyråene og krematoriene klarer ikke lenger å ta unna de døde. Militæret er satt inn for å bistå med å hente døde mennesker fra deres hjem, og kjøre dem ut til naboområdene.

Enkelte blir liggende livløse hjemme i flere dager før de hentes ut. Og smitten brer om seg. Situasjonen er så ekstrem at eksperter har oppfordret til at alle bør anses som potensielt smittet.

Ved Papa Giovani XXIII sykehus i Bergamo, sitter legen Ivano Riva og håper at situasjonen ikke skal nå et enda mer alvorlig punkt.

- Så langt har vi ikke måttet avvise noen av de vi mener vil ha nytte av vår behandling. Det viktigste nå, er at vi ikke kommer dit at det må skje. Ingen ønsker å leke gud og bestemme at folk skal leve eller dø, sier Riva.

CORONASTRAFF: Under en pressekonferanse onsdag ettermiddag 25. mars opplyser Danmarks justisminister, Nick Hækkerup, at de begynner å se tegn på at kriminelle utnytter situasjonen Danmark befinner seg i. Video: Ritzau via NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!